Ulf Ekman, grundare av Livets Ord. Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Debattinlägg

”Därför granskar vi Livets Ord”

Publicerad

LIVETS ORD · ”De uppgifter vi har innebär allvarlig kritik, bland annat gäller det, enligt Länsstyrelsen, brott mot stiftelselagen”, skriver Anna Lindman, Magnus Svenungsson och Nils Hanson.

Om debattörerna

Anna Lindman
Reporter Uppdrag granskning
Nils Hanson
Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I en debattartikel SVT Opinion anklagar Marcus Birro Uppdrag granskning för att demonisera Ulf Ekman.

Det tycks uppenbart, när vi läser hans text, att han istället för att titta på Uppdrag gransknings program igår valde att läsa Ulf Ekmans blogg och följa ”motsändningen” i kristna Kanal 10.

Det gör inget, vi kan hjälpa Marcus Birro med lite fakta.

Marcus Birro hävdar att vi gjort ”bisarra intervjuer med medlemmar som inte satt sin fot i kyrkan på tjugofem år”.

Det är ett hårt sätt att avfärda människor som berättar om sitt liv och sina upplevelser i en kyrka där de farit illa. Det är också fel. Flera av de vi intervjuade var inte födda för 25 år sedan utan har varit aktiva medlemmar i betydligt modernare tid.

Vi har intervjuat medlemmar från 80-, 90-, 20-, och 00-tal. En del av de intervjuade är fortfarande medlemmar.

Sedan anser Marcus Birro att vi försöker utmåla Ulf Ekman som en hänsynslös kapitalist med bara egen vinning för ögonen.

Det säger vi aldrig i programmet, tvärtom framhåller vi flera gånger att församlingen använder givna medel också till sådant som församlingsmedlemmarna vill och uppskattar, som socialt arbete i Uppsala och mission.

Men de uppgifter vi har innebär allvarlig kritik, bland annat gäller det, enligt Länsstyrelsen, brott mot stiftelselagen.

Menar Marcus Birro att vi inte skulle sökt ha Ulf Ekman för att få svar på detta, utan valt att göra ett reportage om församlingens sociala arbete istället?

Vidare skriver Marcus Birro att Uppdrag granskning fått kvitton rörande de pengar den norske pastorn berättar om.

Det är inte sant. Vi har inte fått ett enda kvitto från Livets Ord.

Det kvitto Marcus Birro hänvisar till har vi sett på bild på Livets Ords hemsida, en bild som lades ut i samband med att programmet skulle sändas. Vi vet fortfarande inte om det kvittot avser den insamling som vi nämner, summan stämmer till exempel inte.

Men, eftersom styrelsen angav att de satt in den summa som de nu visar kvitto på, nämnde vi såklart det i programmet.

När det gäller uppgifterna från Ukraina, att församlingen där inte fått några pengar, men istället skänkt pengar till Livets Ord i Uppsala har vi inte där heller fått någon redovisning, insättningskvitton, eller bevisning från Livets Ord. Vi har bara deras egen utsaga om att de skänkt 830 000 kronor och fått 110 000 kronor. Också detta redovisar vi i programmet.

Marcus Birro skriver vidare att det inte är sant att familjen Ekman haft majoritet i styrelsen. Vad menar han med det?

Det behöver man inte se vårt program för att konstatera, det räcker att ringa Länsstyrelsen. Ulf Ekman, hans hustru Birgitta Ekman, deras son Jonathan Ekman, Birgitta Ekmans syster samt hennes far har i olika konstellationer suttit i stiftelsens styrelse, de har under hela Livets Ords tid utgjort majoritet.

Oavsett detta har man ändå brutit mot stiftelselagen eftersom samtliga i styrelsen fattat beslut om sina egna ersättningar, vilket är jäv, oavsett om man är släkt eller ej.

Vad gäller Ulf Ekmans swimmingpool: vi har aldrig sagt att den betalats av församlingen.

Däremot har medlemmar berättat för oss att de skänkt och byggt den. Några kvitton eller bevis som styrker något annat har vi aldrig fått.

Ulf Ekmans utsaga om att han betalat den själv, har han aldrig gett oss, den lade han ut på sin blogg i samband med att vårt program skulle sändas.

Det är sant att tjänstepensionerna avslöjades förra året, men summan 11 miljoner, har aldrig förut redovisats.

Dessutom redovisades aldrig pensionsavtalen för medlemmarna. De som skänkt pengarna till församlingen fick aldrig ta ställning till om tjänstepensionerna till styrelsen var något de ville stödja, samtidigt som övriga anställda inte fick några pensioner alls förrän 2007.

Allt detta uppdagades förra året, femton år efter att avtalen skrevs bakom medlemmarnas rygg.

Marcus Birro, det upprörande kan väl inte vara att vi berättar om detta, det märkliga är väl hur styrelsen agerat?

Marcus Birro uppger att inga kärleksoffer tagits upp till Ulf Ekman, förutom det vi nämner vid hans födelsedag.

Vi undrar hur Marcus Birro kan veta det. Särskilt som vi idag fått in ytterligare en mängd tips om just kärleksoffer, till Ulf Ekman men även till andra familjemedlemmar.

Ekman har, enligt egen uppgift, skriver Birro, inte behållit en enda krona för egen del. Marcus Birro får gärna dela med sig av den dokumentation som styrker det uttalandet. Vi har sökt Ulf Ekman för att få svar på bland annat den frågan i sex veckor.

Det skulle vara väldigt intressant att höra Marcus Birro förklara varför han och andra som nu rusar till Livets Ords försvar är så snabba med att förkasta före detta medlemmars berättelser.

Människor som skriver till oss har samstämmiga historier om hur deras engagemang och givande missbrukats, hur den teologi som predikats på olika sätt skadat dem.

På vilka grunder avfärdar Marcus Birro dessa berättelser?

För övrigt kan vi bara svara att vi delar Marcus Birros uppfattning att det bland medlemmarna i Livets ord finns ett stort engagemang, enorm givmildhet och en mycket stor tilltro till verksamheten. Och möjligheten för medlemmarna att med sina gåvor göra gott är uppenbar.

Just därför tycker vi att det är viktigt hur ledarskapet hanterar de 40 – 50 miljoner kronor medlemmarna skänker varje år.

Särskilt som det är uppenbart att medlemmarna själva har mycket liten insyn kring det vi kunde avslöja i Uppdrag granskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Religion

Mer i ämnet