Riksdagsledamot Erik Ullenhag (FP). Foto: Pontus Lundahl / TT
Debattinlägg

”Ullenhags förslag är märkligt”

Migration ·

”Han hävdade i en SR-intervju att EU-migranters barn ska nekas rätten till skola i Sverige. Erik Ullenhags uttalande är inte i enlighet med de värderingar som alltid legat till grund för Folkpartiet”, skriver Joar Forssell, Karin Pihl och Hanna Håkansson (LUF).

Om debattörerna

Karin Pihl
Utbildningspolitisk talesperson LUF
Hanna Håkansson
Ordförande Liberala Studenter
Joar Forssell
Liberala ungdomsförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Riksdagsledamoten Erik Ullenhag (FP) hävdade i en intervju i Sveriges radio att EU-migranters barn ska nekas rätten till skola i Sverige. Förslaget är märkligt – skola och utbildning bryter utanförskap och är en förutsättning för barn att resa sig ur fattigdom.

Uttalandet strider dessutom mot Folkpartiets förslag att göra barnkonventionen till lag. I denna konvention slås det fast att alla barn har rätt till utbildning.

Bakgrunden till uttalandet är att det runt om i Sverige finns kommuner där man insett att det är bättre att tiggarnas barn erbjuds skolgång än att de ägnar dagarna på gatorna med sina föräldrar. Men det är inte ett problem att barn som befinner sig i Sverige får gå i skolan.

Utöver att driva på för att barnkonventionen ska bli lag var Folkpartiet dessutom med och drev igenom att skolgång är en rättighet även för barn vars föräldrar befinner sig i Sverige utan ID-handlingar så kallade papperslösa.

Folkpartiet borde i stället för att uppmana kommuner att ta ifrån barn deras utbildning strida för att kommunerna uppfyller kraven i barnkonventionen.

Erik Ullenhag (FP) sa i intervjun att tillgången till skola lockar fler EU-migranter att ta med sig sina barn till Sverige. Och väl i Sverige skulle barnen leva under mycket svåra förhållanden.

Men tanken om social turism är förlegad och motbevisad, inte minst EU-kommisionen har hävdat att det inte finns bevis för detta.

De människor som kommer till Sverige för att bo på gator, torg och i tältläger har flytt än svårare fattigdom och diskriminering.

I Sverige gäller dessutom svensk lag, enligt vilken barn som lever i misär och under icke godtagbara förhållanden ska omhändertas av socialtjänsten.

I Stockholm stad efterföljs detta vilket har fått följden att antalet barn bland de hemlösa EU-migranterna närmast är noll. Att Sveriges system skulle vara generöst och locka EU-migranter att ta med sina barn till en tillvaro i misär är alltså direkt felaktigt.

Naturligtvis ska regeringen fortsätta att pressa länder som inte tar ansvar för sina medborgare. Det är inte acceptabelt och på längre sikt måste dessa länder genomföra stora reformer för att råda bot på fattigdom och diskriminering.

Men kortsiktigt, för de barn som just nu går miste om livets mest formativa år, är nekad skolgång inte en lösning. Här och nu måste barnen, i enlighet med barnkonventionen, få utbildning.

Vi borde se migration hit som en möjlighet att lyfta fler ur fattigdom och samtidigt öka välståndet. Detta har också länge varit Folkpartiets linje i
migrationsfrågor.

Ullenhags uttalande i Sverige Radio är inte i enlighet med de värderingar som alltid legat till grund för Folkpartiet.

Om vi på allvar vill lyfta barn ur misär krävs hårdare press och reella sanktioner mot de länder som diskriminerar och för en inhuman politik gentemot den egna befolkningen.

I Sverige måste vi samtidigt upprätthålla den svenska lagen och respektera barnkonventionen. När folkpartiet i regeringsställning styrde över skolan tog vi viktiga steg, bland annat gavs papperslösa rätt till utbildning.

Det är beklämmande att Erik Ullenhag (FP) nu valt att bryta den stolta liberala linje Folkpartiet stått upp för.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.