hus
Tre av fyra vill helst bo i villa. Därför bör politiker skapa förutsättningar för fler att göra just det, menar artikelförfattarna. Foto: Hasse Holmberg/TT
Debattinlägg

”Underlätta för fler att välja det boende de helst vill ha”

”Politiker och tjänstemän på byggnadskontoren måste våga ta fram detaljplaner på obebyggd mark som är anpassad för kostnadseffektivt småhusbyggande”, skriver David Johnsson och Per-Olof Sjöö.

Om debattörerna

David Johnsson
VD TMF Trä- och Möbelföretagen
Per-Olof Sjöö
Förbundsordförande GS facket

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Enligt en Sifo-undersökning vill tre av fyra bo i villa. Svenskar vill gärna bo i eget hus med liten tomtplätt, kanske något fruktträd, där barn är trygga, med plats för bilen och cyklarna.

Tyvärr vill beslutsfattare inte se eller höra detta vilket är en viktig förklaring till varför vi har bostadsbrist, outnyttjad byggkapacitet med bostadsunderskott i åtta av tio kommuner samtidigt som byggandet går ner.

För att klara bostadsförsörjningen behöver vi ge marknaden en utbudsinjektion som är betydligt mer prisvärd för vanliga hushåll än det vi sett de senaste åren som ensidigt fokuserat på bostadsrätter i finansiellt framtunga stadsutvecklingsprojekt.

Enligt SBAB har nästa generation inte råd att köpa en etta om man har en medellön och bor i någon av de 20 största kommunerna; inte ens om man har ett sparkapital.

Finansinspektionens stabilitetsrapport visar att bostadspriserna i förhållande till hushållens inkomster ligger på den högsta nivån på 40 år. Det behövs alltså ett tillskott av bostäder som inte kostar mer än vad bankerna anser att folk kan betala.

Det egna huset är dit många vill flytta när man bildar familj och väldigt många vill bo kvar där även när barnbarnen kommer.

Och nu kommer vi till det viktiga: Att bo i villa är inte en ouppnåelig dröm för vanliga inkomster, tvärtom!

Att köpa en ny rymlig villa för en barnfamilj, byggd i trä, kostar cirka två miljoner kronor. Som exempel kan nämnas att Sveriges mest sålda inflyttningsklara småhus heter Linnea och är på 129 kvadratmeter med ett frånpris på strax över 1,6 miljoner kronor Att hitta en nyproducerad tvåa under 3 miljoner är svårare.

För att ytterligare underlätta för fler att ha råd med ett rymligt eget boende skulle man kunna erbjuda möjlighet till tomträtt och hyrköp istället för äganderätt av marken.

Det skulle minska lånebehovet och öppna dörren till ett bra boende för många av dem som nu stängs ute. Trä och Möbelföretagen har konkreta förslag i rapporten Tomträtt 2.0.

Villabebyggelse är klimatsmart och förnybart, och normala transportsättet till och från en trädgårdsstad är cykel, elbil och buss.

Politiker och tjänstemän på byggnadskontoren måste våga ta fram detaljplaner på obebyggd mark som är anpassad för kostnadseffektivt småhusbyggande.

Det skulle ge bättre ekonomiska förutsättningar och dessutom plats för fler att kunna välja den boendeform de mest av allt vill ha.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.