Foto: Jessica Gow/TT/Timbro
Debattinlägg

”Upp till bevis för Lööf (C) och Åkesson (SD)”

”När Ulf Kristersson lägger fram sitt regeringsförslag kommer C och L att behöva visa sina rätta ansikten. Men även SD måste göra ett val – och stå till svars för sina väljare”, skriver Siri Steijer (Timbro).

Om debattören

Siri Steijer
Programansvarig arbetsmarknadsfrågor, Timbro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Talmannen har nu meddelat att Ulf Kristersson föreslås som ny statsministerkandidat. Han ska presentera ett regeringsförslag som riksdagsledamöterna ska rösta om i kammaren.

Det är inget oväntat besked – förra veckan meddelade Stefan Löfven att han misslyckats med att finna stöd för en S-ledd regering och dessförinnan kom Ulf Kristersson till samma slutsats för egen del.

Båda nederlagen beror på att Centerpartiet och Liberalerna varken vill stödja en S-ledd regering eller en Alliansregering som är beroende av SD-stöd.

Att C och L höll sina positioner under de inledande sonderingsrundorna är inte konstigt – det hade framstått som svagt om de omedelbart hade svikit sina löften.

Nu börjar dock situationen ställas på sin spets med ett extraval som sista utväg. C och L kommer behöva svika ett av sina löften, det är bara en fråga om när.

Det enda sättet för partierna att slippa göra detta val är om resten av riksdagen släpper fram en minoritetsregering med ett eller båda partierna dem eller båda, men det är rent högst osannolikt.

Väljer C och L att sätta sig som gisslan hos en S-ledd regering, kommer det inte bara innebära vänsterhegemoni under nästa mandatperiod, utan för en lång tid framöver.

Att återupprätta en sammanhållen, borgerlig opposition kommer bli svårt efter ett sådant fundamentalt svek mot övriga Alliansen. Partierna kommer då också att förlora sin förhandlingsposition.

Ett sådant ställningstagande är svårt att dra tillbaka vilket ger S stor makt att bortse ifrån deras politiska preferenser. Och det vore en förlust för Sverige om vi gick miste om Centerpartiets och Liberalernas politiska förslag.

C har gjort sig till förkämpar för småföretagarfrågor och en flexiblare arbetsmarknad, bland annat med förslag om en förändrad arbetsrätt. Liberalerna å sin sida är det enda partiet i riksdagen som vill sänka marginalskatten.

Viktigt att påpeka är också att det inte alls är omöjligt att S i framtiden tar stöd av SD, det har man inte dragit sig för i enskilda förslag under den gångna mandatperioden.

S är ett maktparti av rang och har tidigare visat prov på en skrupelfri inställning till att ta och behålla makten – med Vänsterpartiet, även under partiets allra mörkaste perioder.

S kommer inte ta regeringsstöd av SD under den här mandatperioden, men det kan mycket väl blir ett alternativ nästa val. Då skulle C och L ha begravt det borgerliga projektet och hållit en vänsterregering under armarna tills tiden var mogen för S att ta stöd av SD.

Om L och C vill rädda sin heder och samtidigt behålla en stark förhandlingsposition för att kunna driva sin politik bör man gå i opposition och stödja en M-ledd regering i de förslag där det anses lämpligt.

De skulle då visserligen stödja en regering som i vissa fall behöver SD-stöd, men en sådan position är lättare att förklara för väljarna.

När Kristersson lägger fram sitt regeringsförslag är det också upp till bevis för SD. Partiet har sagt sig ligga närmast Moderaterna politiskt och flera väljarundersökningar har också visat att partiets väljare ligger till höger i ekonomiska frågor.

Partiet gick också till val på flera frågor som ligger närmare de borgerliga partierna än den samlade vänstern. Skulle SD rösta ner Kristerssons förslag kommer därför även Jimmie Åkesson att behöva förklara sitt agerande inför sina väljare. Även SD behöver ta ansvar för att vi ska få en regering på plats.

Framtiden är oviss och det är därför viktigt att agera efter vad som verkar mest förnuftigt just nu. För C och L borde det vara att rösta på sin egen politik och därmed en borgerlig regering oavsett om det även attraherar SD.

Valet står trots allt mellan höger- och vänsterpolitik. Utfallet kommer att få långtgående konsekvenser för ett Sverige som står inför åtskilliga stora utmaningar och som är i skriande behov av reformer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.