Från vänster: Anna Engholm, redaktör, Carolina Jemsby, reporter och Karin Mattisson, programledare och reporter. Foto: SVT
Debattinlägg

Uppdrag granskning tillbakavisar kritiken: ”Ingen kunde ge oss något svar”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har inför reportaget pratat med samtliga undertecknare av debattartikeln och frågat dem – varifrån kommer uppgifterna att unga transpersoner tar sina liv i väntan på operation? Var finns beläggen? Ingen kunde ge oss något svar”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Anna Engholm
Redaktör, Uppdrag granskning.
Carolina Jemsby
Reporter, Uppdrag granskning
Karin Mattisson
programledare och reporter, Uppdrag granskning

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

”Vi ställer oss något undrande till Uppdrag gransknings sätt att snäva in på denna enda fråga, det vill säga fullbordade självmord, när problemet om unga med könsdysfori är så oerhört komplext och har så många dimensioner”, skriver två läkare och en professor bakom en högaktuell statlig utredning.

Uppdrag granskning ställer sig också undrande – till att utredarna anser att argumentet om självmord kopplat till könsdysfori är att “snäva in”.

Låt oss påminna om att just denna fråga varit och är central i debatten om ett lagförslag på högsta politiska nivå. I reportaget Tranståget del 2 ser ni hur två ministrar talar om liv och död och suicidalitet i samband med lagförslaget.

Det har alltså varit en del av argumentationen om varför unga personer ska få genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen.

Sidan 296 i den statliga utredningen, som utredarna hänvisar till, har rubriken: Medicinsk könskorrigering för barn och unga. Utredarna skriver:

”Det bör finnas en möjlighet för unga personer med könsdysfori att erhålla tillstånd till kirurgiska ingrepp i form av operation av könsorganen eller avlägsnande av könskörtlarna.”

Man säger alltså ja till könskirurgi på unga transpersoner.

I argumentationen nedanför slutsatsen står att läsa: ”Särskilt viktigt att uppmärksamma i detta sammanhang är, som beskrivs i avsnitt 7.9.4, att det förekommer att unga personer med könsdysfori tar sitt eget liv i väntan på operation på grund av det lidande som könsdysforin innebär för dem.”

”I väntan på operation” skriver alltså utredarna och menar nu i en debattartikel på SVT Opinion att dessa självmord inte har något med väntan på operation att göra.

De menar att det är underförstått att transpersoner ibland tar sitt liv på grund av könsdysforin, i ett kapitel som handlar om operationer på unga ska tillåtas eller inte.

Det låter som en efterhandskonstruktion efter att Uppdrag granskning visat att utredarna saknar belägg för kopplingen självmordsrisk-underlivskirurgi.

Vi har inför reportaget pratat med samtliga undertecknare av debattartikeln och frågat dem – varifrån kommer uppgifterna att unga transpersoner tar sina liv i väntan på operation? Var finns beläggen?

Ingen kunde ge oss något svar.

Utredaren Lotta Vahlne Westerhäll hänvisade till utredningens sekreterare som bland annat sa: “Det är olyckligt, det är fel formulerat”.

Uppdrag granskning har aldrig ifrågasatt att transpersoner som grupp har ett sämre mående och en högre självmordsrisk än befolkningen i övrigt. Inte heller att könskorrigerande vård -vilket inbegriper många olika behandlingar – kan förbättra måendet. Detta är vi tydliga med i reportaget.

Däremot ifrågasätter vi om det finns belägg för att underlivskirurgi på unga skulle få dem att må bättre och – att självmordsrisken skulle minska.

Unga transpersoner är en utsatt grupp. Det är därför viktigt att granska den vård som samhället erbjuder och de politiska beslut som påverkar transpersoner.

Nej, vi har inte släppt på etiken. Det är förstås av allmänintresse att utredningens sekreterare, som arbetar som universitetslektor, medger ett så allvarligt och oväntat fel i en statlig utredning.

Hon tillfrågades om en intervju om denna fråga men sa nej. Därför publicerade vi en kort bit av telefonsamtalet med henne. Detta har vi också informerat sekreteraren om inför publiceringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.