Democrats Abroads valfrukost i Stockholm. President Trumps parti Republikanerna behåller majoriteten i senaten, men Deokraterna vinner makten i representanthuset. Foto: Stina Stjernkvist/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)Debattinlägg

”USA:s framtid är inte Donald Trumps Amerika”

Uppdaterad
Publicerad
”I och med gårdagens mellanårsval visade amerikanerna att USA:s framtid inte är Trumps Amerika. Trumps rasistiska och splittrande retorik blev tydligt tillbakavisad av en majoritet av folket som i stället åter har gett demokraterna förtroende”, skriver Alex Lange.

Om debattören

Alex Lange
Ordförande för Democrats Abroad Sweden, demokratiska partiets officiella partiorganisation utomlands med 2 500 medlemmar i Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det råder ingen tvekan om att gårdagens mellanårsval i USA var ett vägval för Amerika. Ett viktigt vägval som lät oss peka med hela handen i vilken riktning vi vill ta landet.

Å ena sidan Trump som mer än någonsin använder rasism och en splittrande politik för att behålla makten; å andra sidan en tro på ett bättre USA där alla ska få möjligheten att bygga det liv de vill ha.

En tydlig majoritet av amerikaner valde det senare alternativet. I senaten blev det ingen större förändring, men i representanthuset vann demokraterna stort.

I och med det här valet visade amerikanerna att USA:s framtid inte är Trumps Amerika. Den rasistiska och splittrande retoriken blev tydligt tillbakavisad av en majoritet som i stället åter har gett demokraterna förtroende.

Kunniga analytiker noterade efter valet 2016 att Trump vann med minsta möjliga marginal. Bara tiotusentals röster i tre delstater — Michigan, Wisconsin och Pennsylvania — gjorde det möjligt att han blev president.

Demokraternas brister låg också till grund för det. Vi har jobbat hårt sedan dess för att åter vinna väljarnas förtroende. Därför gav fler väljare oss mandat tillbaka i just de delstaterna.

Trumpism är såklart en del av USA. Som en av världens äldsta demokratier skulle det vara en underdrift att säga att vi har sett både motgångar och framgångar.

Vi har en historia som är både mörk och brokig, och det går inte åt rätt håll med Trump vid rodret.

I inledningen till USA:s konstitution står det att vi som amerikaner strävar efter en ännu mer perfekt union som styrs av folket, alltså ”we the people”. Det stod i stark kontrast till slaveriet som fortsatte i nästan hundra år efter att orden skrevs.

USA har alltid varit mer ett löfte än en verklighet. Det gör också att folk mobiliserar för att förverkliga löftet.

Därför gör resultatet mig optimistisk. Jag är helt övertygad över att USA:s framtid ser ut precis som demokraternas kandidater gjorde i år — med mer medmänsklighet, framtidstro, mångfald och fler kvinnor vid makten än någonsin.

Det gör mig glad att det finns en sådan stark ådra kvar hos det amerikanska folket att vilja bygga ett bättre USA för alla.

De demokratiska kandidater som nu har blivit valda har visat att man segrar om man fokuserar på politik som är baserat på en förståelse för folks liv, och en vilja att förbättra dem.

Det betyder bättre ekonomisk trygghet, en fungerande hälso- och sjukvård och ett rättvist invandringssystem som också är humant.

Det skulle vara fel att tro att Trump kommer att ändra sin retorik trots folkets tydliga besked. Tvärtom, kommer han att använda sig av de närmsta två åren till att beskylla demokraterna för allt som går fel.

För honom är det ett drömläge — rent politiskt är det väldigt bekvämt att kunna skylla allt som går fel på motståndaren.

Vi tänker inte låta honom göra det.

2020 sparkar vi Trump från Vita Huset. Det arbetet påbörjar vi i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet