Foto: TT
Debattinlägg

”Vad menar ni med svenska värderingar?”

Uppdaterad
Publicerad
Värderingar ·

”Talet om svenska värderingar är tom retorik som syftar till att exkludera människor”, skriver Göran Collste.

Om debattören

Göran Collste
Professor i tillämpad etik, Linköpings universitet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Både Emma Bush-Thor och Jimmie Åkesson har talat om betydelsen av svenska värderingar. Varför ifrågasätter ingen journalist vad talet om ”svenska värderingar” egentligen betyder?

Är det värderingar som uppkommit i Sverige? Är det värderingar som delas av de flesta svenskar? Är det värderingar som påverkat den svenska samhällsutvecklingen?

Och vad betyder det att de är ”svenska”? Att de är unika för Sverige?

Vilka värderingar som åsyftas kommer att variera beroende på vad man svarar på dessa frågor. Är det värderingar som påverkat den svenska samhällsutvecklingen så ligger jämlikhet nära.

Det är en värdering som legat till grund för den socialdemokratiska folkhemsmodellen. Men frågan är om den delas av den svenska borgerligheten. Jämlikhet är förstås inte heller en specifik svensk värdering. Japan är ett mer jämlikt land än Sverige och jämlikhet är en framträdande värdering inom islam.

Ett annat möjligt svar är fred och icke-våld.

Sverige hör ju till de länder som längst varit befriade från krig. För att gå till den främste företrädaren för denna värdering får vi ta oss till Indien och Mahatma Gandhi!

Frihet då? De flesta svenskar instämmer säkert i att frihet hör till de viktigaste värderingarna.

Som bland andra nobelpristagaren Amartya Sen visar i boken ”Development as Freedom” är frihet en värdering som finns i alla kulturer. Dock kan frihet betyda olika saker; politisk frihet, ekonomisk frihet osv. Och när det gäller den ekonomiska friheten är den ju mycket mer långtgående i vissa andra länder än i Sverige, t ex i USA.

Den rimliga slutsatsen är att talet om svenska värderingar är tom retorik som syftar till att exkludera människor!

Värderingar är universella och de delas till större eller mindre utsträckning av människor i olika länder tillhörande olika kulturer.

Och, inte minst viktigt: vissa av de värderingar som Jimmy Åkesson ger uttryck för delas enligt värderingsundersökningar inte av de flesta svenskar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.