Debattinlägg

”Våldsverkarna kapar dialogen med Husbyborna”

Husby ·

”Det har under flera år varit ganska lugnt i Husby, människor trivs och den upplevda tryggheten är högre än tidigare. Nu försöker ett fåtal våldsverkare från hela länet kapa dialogen med våld”, skriver Joakim Larsson (M)

Ytterstadsutvecklingen i Stockholm sker, sedan jag tillträdde 2008, i nära dialog med Husbyborna och boende i övriga ytterstadsdelar i Stockholm. Det har varit ett framgångsrikt arbetssätt, där mycket mer blir gjort jämfört med tidigare och i andra forum, när politiker centralt har försökt tänka ut hur det ska byggas om och nytt i miljonprogramsområdena. Att ha de bästa av intentioner och relevanta forskningsresultat i ryggen räcker inte långt om de boende inte bjuds in att delta.

Dialogen i Husby genomfördes 2009 med återkoppling 2010. 3 000 av de 12 000 Husbyborna deltog i dialogarbetet och tillsammans lämnade de 900 konkreta förslag till hur Husby kan förbättras. Totalt kom det in över 8000 synpunkter från Husbyborna. Generellt var de nöjda med struktur och trafik och kultur/natur/fritid mindre nöjda med centrum och den sociala miljön.

Dialogen ledde till många bra och konstruktiva förändringar och förbättringar, och inte undra på. Det är de boende i Husby som är experterna på sin stadsdel. Det är de som till exempel vet vilka fritidsverksamheter som barnen i området längtar efter att ägna sig åt och var det behövs extra stöd till skolan i form av läxhjälp. Vilken gångväg som är otrygg och behöver mer belysning. Var det blir skräpigt för att det saknas askkoppar och papperskorgar. I hela Sverige talas det om hur man ska få fram resurser för att rusta miljonprogrammen och hur det ska göras utan alltför stora hyreshöjningar. I Stockholm har vi tillsammans med Hyresgästföreningen hittat en modell som gör att vi klarar denna utmaning.

I Husby renoverades de första miljonprogramslägenheterna på Trondheimsgatan under 2010 med inflyttning 2011. Behovet har varit stort, både av att byta stammar och isolera lägenheterna som ofta är både dragiga och lyhörda eftersom de en gång skulle byggas billigt och snabbt. Även renoveringarna har skett i nära dialog med de boende, där de kan välja mellan tre olika nivåer på renoveringen för att säkerställa att ingen får en sådan hyreshöjning så att de tvingas flytta.

Det har under flera år varit ganska lugnt i Husby, människor trivs och den upplevda tryggheten är högre än för fem år sedan. Nu försöker ett fåtal våldsverkare från hela länet kapa dialogen med våld.

Dessa handlingar kommer inte att påverka ytterstadsutvecklingens riktning och våra demokratiskt förankrade arbetssätt. Inte den historiskt stora resurstilldelningen som beslutats av Stockholms kommunfullmäktige. Inte den dialog som förs med stockholmarna kontinuerligt i alla ytterstadsdelar i Västerort och Söderort.

Alla har samma rätt att göra sin röst hörd – ingen har rätt att bruka våld mot övriga stockholmare för att slå sönder en demokratisk process.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.