Foto: SVT/Intellecta

Mediedebatt och upprop mot SD spreds under valhelgen

Publicerad

Facebook-kartan visar vilka ämnen som engagerar urvalet på plattformen och vilka sidor och grupper som driver diskussionen.

Se vilka ämnen som har spritts på Facebook den senaste tiden och vad det är för utspel och nyheter som döljer sig bakom engagemanget.

Utforska Facebook-kartan här!

Under valhelgen tog sakfrågorna ett steg tillbaka och istället växte kategorin Val/regering.

  • Jimmie Åkessons beslut att inte delta i SVT:s valbevakning engagerade mycket på Facebook under valhelgen, Beslutet fattades efter att SVT tagit avstånd från ett av hans uttalanden under slutdebatten på fredagskvällen. Det är framförallt Sverigedemokraternas eget pressmeddelande som har spridits och då främst av deras egna sidor.
  • Marcus Oscarssons krönika i Barometern innehåller en generell uppmaning att gå och rösta och fick en hel del engagemang från Facebookanvändarna. Framförallt eftersom den delades på hans egen Facebooksida, som har väldigt många följare.
  • Kjell Bergqvists upprop med rubriken ”Vad som helst men inte SD” spreds fortfarande flitigt under valhelgen i många olika tappningar. Dels nyheten om själva listan, men även nyheten om att det senare visade sig att en del av underteckningarna var falska. Det gjorde att nyheten fick spridning både i grupper för och emot Sverigdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer