Debattinlägg

”Väljarna genomskådar dubbelspelet kring datalagringen”

Datalagring ·

Efter att EU-domstolen har ogiltigförklarat datalagringsdirektivet har de borgerliga partierna noll trovärdighet i frågor som rör övervakning och integritet. Även de röd-gröna partierna bör klargöra hur man ska hantera frågan, eftersom (S) har spelat en nyckelroll.

Om debattören

Christian Engström
Europaparlamentariker och toppkandidat för Piratpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Centerns ledamot i Europaparlamentet, Kent Johansson, skriver här på SVT Debatt att han gläds åt att EU-domstolen har ogiltigförklarat EU:s datalagringsdirektiv. Han har helt och hållet rätt. Precis som domstolen säger är denna övervakningslag en oacceptabel kränkning av medborgarnas rätt till privatliv.

Däremot blir jag inte klok på vad hans parti, centerpartiet vill.

2011 röstade centern i riksdagen nej till att vänta med och först utreda datalagringsdirektivets konsekvenser för medborgarnas rätt till privatliv.

2012 röstade de ja till själva direktivet.

Och nu i veckan satt centerns riksdagsledamot Johan Linander i SR P1 Studio Ett och sa att centern fortfarande vill ha teledatalagring.

Det mesta tyder alltså på att centern är för datalagringsdirektivet. Det vill säga lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner.

Så vem skall man tro på? Kent Johansson, som säger en sak? Eller hans parti, centerpartiet, som gör tvärt emot?

Samma förvirring råder på andra håll i den svenska borgerligheten. Till exempel hyllar moderaternas Gunnar Hökmark i SvD nu EU-domstolens beslut att ogiltigförklara datalagringsdirektivet. Det är ett budskap som går tvärt emot hur hans parti har handlat i riksdag och regering.

Som det är nu har de borgerliga partierna noll trovärdighet i frågor som rör övervakning och integritet. De måste inse att det inte duger att bara säga saker. Man måste även handla i enlighet med sina ord.

Också vänsterpartiets Jens Holm oroas av borgerlighetens dubbla budskap om massövervakningen. Här på SVT Debatt skriver han att borgerligheten uppvisar samma svekfulla beteende vid införandet av andra integritetsfientliga lagar som FRA och Ipred. Även han har helt och hållet rätt. Men frågan är hur vänsterpartiet och miljöpartiet tänker hantera denna fråga om de rödgröna vinner valet.

De vill bilda regering med socialdemokraterna. Det vill säga med det parti som är datalagringsdirektivets allra varmaste vänner. Den förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström är till och med en av fäderna till EU:s datalagringsdirektiv.

Socialdemokraterna kommer inte att vika en tum, när det gäller datalagringsdirektivet. Och de är även i övrigt varma vänner av massövervakning.

Hur tänker (V) och (MP) hantera detta?

Det är många som försöker sola sig i glansen från EU-domstolens beslut om att upphäva datalagringsdirektivet. Men budskapen är, som alla kan se, motstridiga och oklara. Man skulle kunna tro att somliga försöker plocka billiga poäng på frågan inför EU-valet. Men väljarna är inte dumma. De genomskådar sådant.

Själv är jag stolt över att representera ett parti som alltid, i alla sammanhang, konsekvent har sagt nej till EU:s datalagringsdirektiv och den urskiljningslösa massövervakningen. Det partiet heter Piratpartiet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.