Välkommen till Opinion!

Här bjuder vi på det hetaste och mest aktuella åsiktsmaterialet just nu. Samtidigt kan du och alla andra läsare vara med och diskutera.

Igår bytte opinionssajten SVT Debatt utseende och namn till Opinion. Som ni märker så har sajten också flyttat in under svt.se:s nyhetssida och app.

– Opinion blir SVT:s forum för debatt och åsiktsmaterial online. Lagom till valet stärker därmed SVT sin position inom opinionsjournalistiken, säger Mette Friberg, programchef SVT Göteborg.

Opinon är en arena där både makthavare och vanliga människor kan mötas i samhällsdebatt.

Sajten behåller sina efterhandsmodererade kommentarsfält och kompletterar dem med andra verktyg för dialog, till exempel chattar och möjligheter att dra in diskussioner som pågår på sociala medier.

Ett uppskattat inslag är när artikelförfattarna svarar på frågor eller fortsätter diskussionen med läsarna.

– Våra kommentarsfält och chattar ska ge mervärde både till läsare, kommentatorer och artikelförfattare. Vi vill skapa stimulerande samtal som utmanar och ifrågasätter, säger Mette Friberg.

För en välkomnande diskussion med högt i tak har redaktionen tagit fram nya etiska riktlinjer för läsarmedverkan.

Opinion är en publicistisk självständig och opolitisk plattform som är öppen både för makthavare och vanliga människor. Alla kan skicka in en debattartikel med möjlighet att bli publicerad.

– Vi söker skribenter som är nära det de skriver om, har personlig erfarenhet, är drabbade, kunniga på området eller ansvariga, säger Josefin Ziegler, projektledare. – I linje med SVT:s nyhetsarbete fokuserar vi på ämnen som berör en stor och bred publik, är sakligt och relevant.

Vi på redaktionen är nu mycket nyfikna på vad ni tycker om den nya sajten.

Välkommen att säga din mening och prata med oss från klockan 15.30 i dag här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer