Foto: Denny Lorentzen/Kacper Pempel/TT
Debattinlägg

”Vi lyfter visst klimatet i regeringsförhandlingarna”

Publicerad

”Vattenfalls kolgruvor. En flygstrategi som utgår från ökad flygtrafik. En infrastrukturplan med gigantiska satsningar på nya motorvägar. Gång på gång verkar ministerposterna ha varit viktigare än själva politiken”, skriver Aron Etzler (V).

Om debattören

Aron Etzler
Partisekreterare Vänsterpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Bakom oss har vi fyra år med Miljöpartiet i regeringen. För klimatet gjordes många bra saker, men också mycket som är djupt oansvarigt.

De sålde ut Vattenfalls kolgruvor. De beslutade om en flygstrategi som utgår från ökad flygtrafik, inte minskad.

De låste fast oss i en infrastrukturplan med gigantiska satsningar på nya motorvägar. Gång på gång verkar ministerposterna ha varit viktigare än själva politiken.

Nu är mandatperioden slut och vi börjar en ny. Istället för att då självkritiskt fråga sig hur det kunde bli som det blev, så väljer Miljöpartiet att göra två saker:

  • Det första är att utan några skarpa sakpolitiska krav deklarera att de tänker rösta nej till varje regering som de inte själva ingår i.
  • Det andra är att ge sig på Vänsterpartiet, det enda parti i riksdagen som får bättre betyg för sin miljöpolitik än Miljöpartiet själva.

Vad Lorents Tovatt (MP) upprörs över i sin kritik mot Vänsterpartiet är inte att vi skulle sakna politik på området utan att vi upprörs över Annie Lööfs kravlista. En position som verkar helt främmande för Tovatt.

Vi är självklart ointresserade av en regering som chockhöjer hyrorna så att folk drivs från sina hem och som sänker lönerna för vanligt folk.

Det börjar med vissa grupper och pressar snart ned lönenivåerna även för andra. En sådan politik skulle slå sönder vardagen för så många människor runtom i Sverige.

När det gäller exakt vad Vänsterpartiet lyfter i förhandlingarna så har vi inte offentliggjort någon sådan lista, så Tovatt vet helt enkelt inte vad vi driver. Men somligt är ändå offentligt.

Jonas Sjöstedt har pekat ut klimatet som ett område vi lyfter i förhandlingarna och som är viktigt för oss i dessa. En ny regering måste ta sig an klimatkrisen.

Samtidigt som regeringsförhandlingar pågår röstade riksdagen om Vänsterpartiets förslag att pensionspengarna i AP-fonderna inte ska investeras i fossilindustrin.

I en tid av akut klimatkris borde det vara självklart att använda samhällets ekonomiska muskler för att sätta press på fossilindustrin och se till att kolet och oljan stannar i marken.

Miljöpartiet röstade tyvärr nej till förslaget. Det är synd, för vi behöver vara så många som möjligt som driver på för en radikal klimatpolitik.

Vad Miljöpartiet vill med förhandlingarna är oklart.

Erfarenheten visar att de verkar kunna gå in i nästan vilka samarbeten som helst och komma ut med en helt ny politik.

Det är symptomatiskt att det skarpaste Miljöpartiet hittills har sagt om regeringsförhandlingarna, det gäller inte det politiska innehållet. Istället är det att de kräver ministerposter åt sig själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.