Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kramar om sin fru Sara i samband med att valresultatet presenteras. I en slutreplik besvarar idag Olof Palmes Internationella Center kritiken från Ulf Öfverberg. Foto: Thomas Coex/AFP/TT
Debattinlägg

”Vår kritik gör oss inte till anti-israeler, rasister eller antisemiter”

”I Israel och i många andra demokratier i världen går utvecklingen i riktning mot nationalism och intolerans”, skriver företrädare för Olof Palmes Internationella Center.

Om debattörerna

Anna Sundström
Generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center
Oscar Ernerot
Internationell chef, Olof Palmes Internationella Center

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Enligt Ulf Öfverberg, före detta ordförande för Samfundet Sverige-Israel, är valet i Israel ett demokratiskt föredöme. Argumentet är att värre exempel står att finna i den kringliggande regionen.

Vi anser det vara ett lika vacklande argument som påståenden att vi i vår artikel skulle ge uttryck för rasism eller antisemitism. Öfverbergs snabba tillskyndande till försvar för Israel visar på ett djupt förenklat perspektiv som bygger på direkta felaktigheter.

Den liberale debattören låter sig utnyttjas till förespråkare för en nationalistisk politik som hittills endast försvarats av Trump och Orbán. Det är förvånade och ytterligare ett exempel på oansvarig populism.

Låt oss slå fast, att kritik mot en nations politiska utveckling, i detta fall i Israel, inte gör oss till anti-israeler, rasister eller antisemiter. Tvärtom, vi står upp för de progressiva krafter som verkar för jämlikhet och demokrati.

Vi är, påpekar Öfverberg, överens om att de högernationalistiska och populistiska tendenser vi sett utvecklas i Netanyahus Israel även finns i många andra demokratier i världen. Det är just vad vi kritiserar.

Det hade varit anständigt om han som ”liberal” hade fallit in i den kritiken istället för att saluföra sina ihåliga argument som endast bidrar till osaklighet och polarisering.

I Israel och i många andra demokratier i världen går utvecklingen i riktning mot nationalism och intolerans.

Och vi är lika hårdföra i vår kritik av demokratiskt valda ledare i till exempel Ungern, Filippinerna och Turkiet. som styr sitt land i en sådan riktning, utan tankar på rättsprinciper och mänskliga rättigheter.

Vi välkomnar en saklig och välgrundad diskussion om Israel och hur stabilitet kan uppnås till förmån för alla i regionen, oavsett etnicitet. Tyvärr visar Öfverbergs replik att han inte är beredd att debattera frågan på en sådan nivå.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.