”Östersjön är ett av världens sjukaste hav”, skriver debattören. Foto: Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Våra vatten är i akut behov av avgiftning”

”SMHI varnade tidigare i somras för att 60 000 kvadratkilometer, ett område dubbelt så stort som hela Småland eller landet Belgien, av Östersjöns botten nu är helt syrefri. Läget är mycket allvarligt. För att avgifta våra vatten krävs det gemensamma lösningar på EU-nivå”, skriver debattören.

Om debattören

Jytte Guteland
Europaparlamentariker och den socialdemokratiska gruppens samordnare i parlamentets miljöutskott

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att bada i sjöar och hav hör sommaren till.

Är du en av dem som plaskar sorglöst i böljorna eller doppar du kanske bara tån? Oavsett bör du veta att allt inte står rätt till under ytan.

Våra vatten är i akut behov av avgiftning.

Stora delar av Europas vatten dras med ihållande miljöproblem där växter och djur dör på grund av föroreningar.

Ständiga påfrestningar och utsläpp från olika sektorer, som jordbruk, turism, transport och energi gör att hela 60 procent av Europas floder, sjöar och våtmarker har dålig ekologisk status.

Även här hemma påverkas vi, Östersjön är ett av världens sjukaste hav.

Övergödningen av Östersjön är ett ihållande problem.

SMHI varnade tidigare i somras för att 60 000 kvadratkilometer – ett område dubbelt så stort som hela Småland eller landet Belgien – av Östersjöns botten nu är helt syrefri.

Läget är mycket allvarligt.

Forskning från Stockholms Universitet har visat att havets vatten innehåller en stor mängd farliga kemiska ämnen.

Vi har idag fler än 100 000 kemiska ämnen i vår miljö och industrin framställer hela tiden fler. Långt ifrån alla kemikalier är skadliga, men flera är det och en betydande del hamnar till slut i havet.

Allt ifrån bekämpningsmedel och dioxiner som sedan uppmäts i fisk, till ämnen som påverkar hormonsystemet och kan leda till cancer, missbildningar och svårigheter att skaffa barn.

Dessa kemikalier är svårnedbrytbara och lever kvar i den marina miljön över lång tid.

Forskningen visar också att kemikalierna kan fästa på mikroplast som finns i havet och på så vis leva kvar ännu längre, vilket är extra oroande. Det är hög tid att vända utvecklingen och avgifta våra vatten.

För det krävs gemensamma lösningar på EU-nivå. Som ledamot i Europaparlamentets miljöutskott kräver jag därför en tuffare reglering av kemikalier, så att människor och naturen skyddas mot farliga effekter:

1. Ställ om till ett hållbarare jordbruk.

Det är fullt möjligt att minska dagens omfattande användning av bekämpningsmedel och övergödande ämnen i det industriella jordbruket. Just jordbruket är en av de främsta orsakerna till att Europas vattenmiljöer inte lyckas uppnå god hälsa.

2. Skapa en giftfri miljö utan farliga ämnen.

EU:s kemikaliepolitiska regelverk REACH måste förbättras, för att öka skyddet mot farliga ämnen i vardagen. Kemikalier ska endast tillåtas efter att det konstaterats att de är ofarliga för naturen och människors hälsa och EU måste omedelbart anta en strategi för en giftfri miljö.

3. Inför ett EU-förbud mot mikroplaster i produkter.

Den svenska regeringen har redan förbjudit tillsatta mikroplaster i produkter som tandkräm och kosmetika. EU måste ta efter det svenska exemplet och införa liknande regler på den gemensamma marknaden.

Vatten är en förutsättning för allt liv på vår planet och i vårt samhälle. Med dessa åtgärder kan vi göra skillnad och bidra till att avgifta våra vattenmiljöer. Så att vi alla kan ta oss ett svalkande dopp i sommarvärmen utan oro för att vattnet innehåller en massa farliga ämnen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.