Obs! Bilden är ett montage. Foto: Leif R Jansson / TT
Debattinlägg

”Vårens plagg blir knytblusen”

”Behandlas kvinnor med makt annorlunda än män med makt? Ja, det är inte enkelt att vara första kvinnan på ett uppdrag. Inte minst för att det ständigt påpekas. Det blir en självbekräftande sanning att du utgör ett undantag. Eller så är du en spjutspets”, skriver Sofia Arkelsten (M).

Om debattören

Sofia Arkelsten (M)
Riksdagsledamot, Utrikesutskottet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverigebilden just nu är problematisk.

New York Times sammanfattar det enkelt. Fritt översatt är rubriken: ”I Nobelskandalen anklagas en man för sexuella övergrepp. En kvinna tar smällen”.

Eller bokstavligt översatt: ”en kvinna tar fallet”. Artikeln bildsätts med det snart ikoniska fotot på en sammanbiten och elegant Sara Danius mitt i steget. 

Från läktaren är det svårt att förstå hur Akademien hamnat här. Intelligenta människor som i sitt uppdrag ska värna snille och smak. Förbättra världen. Prisa människors gärningar. Värna språket.

Det som sker nu är grymt. Människor far illa. 

Vi som försöker göra skillnad och rädda världen genom politiken agerar i en grym bransch. Hårda ord. Hårda granskningar. Personangrepp. Misstänkliggörande. Medvetna missförstånd. 

Till det kommer klimatförändringarna på sociala media, troll och negativa kampanjer från andra halvpolitiska aktörer. Slappa, svepande elakheter är vardag.

Vi vet förutsättningarna när vi ger oss in i det. Kanske inte omfattningen. Men det finns kunskaper, erfarenhet i organisationen och stöd hos vänner och kollegor. I själva politiken finns också tydliga regler, processer och arbetsordningar. 

Politiken är förutsägbar. Vad gäller livet och ledarskapet finns inga regler. 

Ledarskap är knepigt. Det ingår i konceptet att alla inte vill bli ledda.

Eller i alla fall inte åt det hållet eller på det sättet.

Eller med den hastigheten.

Idéburna organisationer som agerar för det allmänna bästa har fördelen av värderingsgemenskap och att många känner ägarskap.

En utmaning kan vara att många känner sig kallade.

Få är utvalda. 

Sen finns det ett till raster. Behandlas kvinnor med makt annorlunda än män med makt?

Ja, det är inte enkelt att vara första kvinnan på ett uppdrag. Inte minst för att det ständigt påpekas. Det blir en självbekräftande sanning att du utgör ett undantag. 

Eller så är du en spjutspets. 

Vårens plagg blir knytblusen.

Sociala medier fylls exakt nu av bilder av ytterst välklädda och starka människor. Både smällar och fall härdar.

Och det är uppenbart att det som pågår i Akademien inte rullat färdigt ännu.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.