Debattinlägg

Varför ifrågasätts vi kvinnliga företagare?

FÖRETAGANDE ·

Välfärdens grupp 8 om synen på kvinnligt entreprenörskap:

FÖRETAGANDE Det är på tiden att politikerna erkänner betydelsen av kvinnors entreprenörskap i välfärden. Vi är viktiga för både kvaliteten och jämställdheten.

För exakt ett år sedan bildades nätverket Välfärdens grupp 8 för att försvara kvinnors rätt att starta och driva företag i välfärden, på samma villkor som andra företagare, och kunna gå med vinst.

Vi är åtta kvinnliga företagare som undrar hur det kommer sig att just kvinnors företagarvillkor ifrågasätts?

Vi driver uppskattade verksamheter i vård, omsorg och förskola och vi vill se en fortsatt framtid i välfärden – det enda område där kvinnors företagande är dubbelt så högt som i övrigt företagande.

När vi har frågat varför vi kvinnor, som gått från anställning i det offentliga till eget företagande, ska motarbetas och beläggas med förbud, har även de mest företagarkritiska rösterna skyndat att försäkra: ”Just era företag kommer inte att hotas.”

Men formuleringarna kring vad som skall tillåtas respektive förbjudas, när det gäller våra verksamheter, är fortsatt svårtolkade. Vi kvinnor mitt i välfärdsföretagandet vill därför att fler vinstskeptiker funderar över några saker denna internationella kvinnodag.

Hur kommer det sig att just våra möjligheter till företagande och villkor är uppe för diskussion? Hur många människor ska vi få ge vård och omsorg innan våra företag riskerar att omfattas av särskilda begränsningar? Hur många anställda medarbetare kommer vi tillåtas ha nu och i framtiden?

Och slutligen; vilka resultat kommer vi tillåtas redovisa i våra bokslut för att fortfarande tryggt omfattas av devisen ”det gäller ju inte era företag”?

Det faktum att vi behöver ställa dessa frågor avslöjar att det fortfarande finns skeptiker som tror att kvinnors företagande behöver andra och fler regler. Även reaktionerna från de som har ansvar för samhällets styrning har varit minst sagt ögonbrynshöjande. När vi fått chans att berätta för våra lokala och nationella politiker om vilken funktion vi fyller i samhällets kretslopp och utvecklingen av välfärden, tycks en del av vinstkritikerna fått sig en verklig aha-upplevelse.

En lärdom som vi har dragit från dessa möten är att många av de som ifrågasätter oss faktiskt inte vet särskilt mycket om företagandets grundvillkor och syften. Där kan vi själva bli bättre på att illustrera hur privata utförare bidrar och peka på konkret kvalitetsutveckling.

Vi har flera exempel från våra egna verksamheter som möjliggjorts tack vare vinster:

En ny modell för äldrevårdcentral som flera landsting inför, barnsamarit som avlastar föräldrar och möjliggör arbete när barnen är sjuka, ett särskilt ultraljud för gravida som i dag används över hela världen och unika koncept med språk- och livsstilsprofilerade äldreboenden.

Alla idéer och genomföranden som kommit välfärdsutvecklingen, och människorna i den, till del uppstår inte av sig själva. Därför tycker vi att det är på tiden att vi får en politisk enighet kring betydelsen av kvinnors entreprenörskap i välfärden.

Erkänn vårt företagande och som en vital del av den fortsatta jämställdhetsutvecklingen i samhället.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.