I går (17 april) avslöjade Uppdrag Granskning att Biltemas grundare misstänks för penningtvätt i Albanien. Artikelförfattarna skriver att det är en skandal att den svenska regeringen motarbetar EU-åtgärder för att komma åt skatteflykt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Varför låter ni storföretag smita från skatt, finansministern?”

”Det är en fullständig skandal hur vår regering motarbetar de konkreta åtgärder som föreslås på EU-nivå”, skriver företrädare för Partiet Vändpunkt.

Om debattörerna

Max Andersson (PV)
EU-parlamentariker
Valter Mutt (PV)
EU-kandidat för Partiet Vändpunkt

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Uppdrag gransknings avslöjande att svenska Biltema via aggressiv skatteplanering undanhållit miljoner skattekronor är tyvärr bara toppen på ett isberg.

Varje år försvinner mer än 1000 miljarder kronor runtom i världen i global skatteflykt, och bara i Sverige uppgår kostnaden till 40 miljarder. Trots det bromsar den svenska regeringen åtgärder på EU-nivå.

Partiet Vändpunkt vill att Sverige och EU tar krafttag mot skatteflykten.

Vi lever i tider då det sannerligen behövs investeringar. Klimatförändringarna, de växande klyftorna, vård och skola, ja, listan kan göras betydligt längre på områden som är i desperat behov av resurser.

Men pengarna finns. Runtom i Europa fortsätter dock den pågående skatteflykten med full kraft där resurser göms undan. Biltema är på inget sätt ensamma.

Storföretag som Facebook , IKEA och klädjätten Zara flyttar runt pengar över gränserna för att smita undan skatt.

Sedan två år finns förslag i EU som tvingar storföretagen att rapportera var de har sin verksamhet och var de betalar sin skatt, så kallad offentlig land för-land-rapportering. Detta är en enkel åtgärd för att försvåra skatteflykt.

Beslutet är dock blockerat i EU:s ministerråd av ingen mindre än Magdalena Andersson och den svenska regeringen! Det är en fullständig skandal hur vår regering motarbetar de konkreta åtgärder som föreslås på EU-nivå.

Partiet Vändpunkt anser att det är hög tid att Sverige slutar vara en del av problemet och i stället föreslår lösningar. Vanliga människor betalar skatt, småföretag betalar skatt. Varför, Magdalena Andersson, ska storföretag kunna smita undan?

Vi vill att EU tar krafttag mot skatteflykten.

Förutom land för land-rapportering vill vi att EU:s svarta lista över skatteparadis skall utvidgas till att även gälla europeiska länder som underlättar skatteflykt, som Schweiz, Luxemburg, Holland och Storbritannien.

Idag listar EU bara skatteparadis i den fattiga delen av världen. Dessutom behöver EU kunna införa sanktioner mot skatteparadis.

Vi vill också att EU svartlistar företag som medvetet smiter från skatten, samt sätter ett golv för en särskild skatt på de digitala nätjättarna, som frekvent undanhåller skattekronor.

Vi vet att många länder utsätts för påtryckningar från stora företag som inte vill att allmänheten skall få insyn i hur de bedriver aggressiv skatteplanering. Men så länge varje regering skyddar bolag hemmavid så blir det också omöjligt att komma åt den globala skatteflykten.

Den svenska regeringen måste bestämma sig för vilka intressen de avser tjäna. Antingen värnar de det svenska samhället som är i stort behov av investeringar, eller så fortsätter de skydda de storföretag som medvetet smiter från skatt.

För oss är valet enkelt. EU är en av världens största ekonomier och har muskler som enskilda länder saknar.

Genom att tvinga alla stora företag som vill verka inom Europeiska Unionen att rapportera sina skatteaffärer kan ta vi ett stort och viktigt steg framåt i arbetet mot skatteflykt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.