Mark Zuckerberg
I ett öppet brev undrar artikelförfattaren varför Facebooks grundare Mark Zuckerberg inte ser till att få bort de hatiska inläggen på sajten – det går ju bra att rensa den från porr. Foto: Kay Nietfeld/AP/TT
Debattinlägg

”Radera hatet från Facebook, Mark!”

Facebook ·

”Frågan är varför Facebook accepterar uttryck som innebär att vissa grupper beskrivs som kackerlackor eller borde skjutas?” skriver Mina Dennert i ett öppet brev till Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Om debattören

Mina Dennert
Journalist, författare och grundare av Facebook-gruppen ”Jag är här!”

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kära Mark Zuckerberg!

Först och främst vill vi tacka dig för Facebook som vi använder med stort nöje till att hålla kontakten med vänner och hålla oss uppdaterade med omvärlden.

Det går snabbt och lätt att sprida viktiga meddelanden och mobilisera människor kring allt från fester till miljöfrågor och mänskliga rättigheter.

Tyvärr har även de som sprider hat upptäckt hur effektivt Facebook är för deras ändamål.

Facebook har vid flera tillfällen gått ut och lovat krafttag mot näthatet och gett löften om att ta bort allt hat inom 24 timmar från publicering. Men ni förlitar er på oss användare att hålla hatet borta. Och visst är det genom samarbete som de bästa resultaten nås.

Tyvärr upplever vi inte att Facebook samarbetar särskilt väl på den här punkten. Ibland känns det nästan som att ni motarbetar oss.

Varje hatiskt inlägg, varje hatisk grupp, kräver hundratals anmälningar för att noteras av Facebook. Det finns tusentals sidor bara på vårt språk, och miljoner och åter miljoner kommentarer.

Vi kan inte anmäla dem allihop. Och ni tar inte heller bort det.

Inte ens det som ni meddelar oss faktiskt är hatiskt, även efter er standard. I vissa fall har sidorna försvunnit temporärt i några timmar men sedan återkommit med exakt samma innehåll.

Yttrandefrihet är fundamentalt för demokratin, men frågan är varför Facebook accepterar uttryck som innebär att vissa grupper beskrivs som kackerlackor eller borde skjutas?

Det är sådant vi ser i de grupper vi har anmält och som ni låter vara kvar.

Vi vet även från den allra modernaste historien att denna avhumanisering kan leda till våld och mord i stor skala. 

Media, inklusive Facebook, är viktigt för att lära sig om världen. Det är därför det är så olyckligt när Facebook används för så destruktiva syften.

Läsare kan lätt få uppfattningen att eftersom det får stå kvar så är det sant.

Normaliseringen av dessa åsikter, som bara för några få år sen var otänkbara att få sympati för, beror till stor del på att de som verkar för en underminering av ett civiliserat samhälle har getts fritt utrymme. 

Vi hoppas därför att du kan se till att Facebook nu tar ansvar för att följa de etiska regler ni själva satt upp.

Du säger att du vill få bort hatet. Ta kontakt med oss i Facebookgruppen Jag är här! så ska vi gärna berätta mer om vad vi gör för att få bort det. 

Och snälla Mark, säg inte bara att det är svårt. Det är svårt. Men vi vet att det går. Ni kan ju till exempel med stor effektivitet hålla pornografin borta. 

Hjälp oss att hjälpa dig att göra Facebook och världen bättre för alla!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.