För ett knappt år sedan lovade finansminister Magdalena Andersson och äldreminister Lena Hallengren att om de vann valet skulle de satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Det löftet sveks snabbt, konstaterar artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”Varför togs satsningen på Äldrelyftet bort, regeringen?”

”Vår förvåning och besvikelse över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte och som Moderaterna och Kristdemokraterna hade sett till skulle ha blivit verklighet är stor”, skriver företrädare för Riksidrottsförbundet och pensionärsorganisationerna.

Om debattörerna

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet SISU Idrottsutbildarna
Christina Tallberg
Ordförande PRO
Eva Eriksson
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I maj 2018 stod finansminister Magdalena Andersson och äldreminister Lena Hallengren i boxningsringen på Narva boxningsklubb i Stockholm och lovade att om de vann valet skulle de satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre.

Platsen var väl vald, Narva bedriver bland annat boxning för parkinsondrabbade.

Socialdemokraterna gick till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige. ”Ambitionen med dessa satsningar är att bryta ensamheten bland de äldre. Det är vi skyldiga dem som varit med om att bygga vårt land”, sa äldreminister Lena Hallengren (S) då.

För oss inom pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet var det glädjande nyheter då vi hade fört fram att vi ville genomföra dessa satsningar. Vi vet ju att effekten av träning för äldre är stor.

Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden och ett socialt sammanhang och gemenskap. Vi vet också att de undersökningar som gjorts av Socialstyrelsen riktade till äldre som har hemtjänst eller bor på särskilt boende svarar över hälften att de besväras av ensamhet.

Sedan blev det val i Sverige och vi fick senare en budget klubbad i riksdagen där glädjande även Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde verklighet av ett statligt stöd till idrott för äldre.

Så vår förvåning och besvikelse över att regeringen väljer att plocka bort en satsning i budgeten som (S) hade som vallöfte och som Moderaterna och Kristdemokraterna hade sett till skulle ha blivit verklighet är stor.

Det är synd att regeringen inte ser den potential pensionärsorganisationerna och idrottsrörelsen har i att få äldre i rörelse och möjligheten att få känna gemenskap och glädje i en förening.

Vi hade nu tillsammans förslag på hur vi skulle ha velat genomföra denna satsning om vi hade fått statligt stöd för mer träning och gemenskap för personer som är 65 år och äldre.

Vi hade kunnat göra en folkbildningssatsning på mat och måltid, tillgängliggjort fler mötesplatser samt tillgång till anläggningar på dagtid för fysisk aktivitet för att må bättre och orka mer samt ökad gemenskap för minska ensamhet och isolation.

Regelbunden fysisk aktivitet, styrke- och balansträning tillsammans med bra matvanor och koll på medicinerna förebygger dessutom fallolyckor och andra skador. Cirka 70000 personer om året skadar sig så allvarligt efter ett fall att de blir inlagda på sjukhus. Fallolyckor leder varje år till fler än tusen dödsfall.

Den ökande hälsoklyftan är en av vår tids stora samhällsutmaningar. Vi behöver göra mer för äldre och vi vill nå fler äldre som av olika orsaker inte rör på sig.

Tillgängligheten måste öka, avgiften för träning måste hållas på en rimlig nivå för att de med låg inkomst ska kunna delta, kontaktnätet med äldre personer som inte självmant håller på med fysisk aktivitet måste byggas upp.

Här vill vi bli bättre och göra mer tillsammans. Delaktighet och inflytande i samhället eller över den egna livssituationen är också viktigt för ett hälsosamt åldrande.

Detta hade vi tillsammans kunnat bidragit till. Vi hoppas regeringen tänker om.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.