Till vänster: Per Gerhard Schlingmann, pr-konsult och författare. Schlingmann var en drivande kraft för den förändring av Moderata samlingspartiet som påbörjades före valet 2006, då begreppet ”de nya moderaterna” lanserades. Höger: House of Cards (Netflix). Foto: Roy Rossovich, Netflix
Debattinlägg

”Världen är skruvad och det otänkbara händer ständigt”

Opinion ·

”Jag tror att en av orsakerna till vår fascination av dramaserier som House of Cards, West Wing och Borgen är att de skildrar maktutövning i vår tid”, skriver Per Schlingmann.

Om debattören

Per Schlingmann
PR-konsult och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Är det något jag ångrar så är det att jag inte i tid markerade dagens datum med ”SKRIVA” i kalendern. Det är mitt sätt att frigöra tid för reflektion och skrivande.

Då hade jag kunna sätta mig tillrätta i en skön fåtölj och sluka hela den nya säsongen av House of Cards som läggs ut idag. Istället blir sömnen lidande.

Min kalender innehåller just nu allt annat än luft och tidstjuven heter ”I maktens öga”, den spänningsroman om det politiska spelet som jag utkommer med imorgon.

Eftersom jag själv de senaste två åren har ägnat mig åt att skriva en fiktiv berättelse om politik, makt och media så är jag mer längtansfull än jag varit inför tidigare säsongssläpp.

Några nära och kära redan läst boken. Och en fråga ställer i princip alla: Skulle det jag skriver verkligen kunna hända i verkligheten? Och samma sak tänker vi givetvis om Beau Willimons serie.

Visst håller vi av någon märklig anledning på den hänsynslösa karaktären spelad av Kevin Spacey, men hur mycket koppling har serien egentligen med verkligheten?

I en intervju i Gotham Magazine redogör Spacey för ett samtal han haft med den tidigare presidenten Bill Clinton. Enligt Spacey sade Clinton då följande:”Kevin, 99% of what you do on that show is real. The 1% you get wrong is you could never get an education bill passed that fast.”

Kan verkligheten vara så skruvad? Vi gör ett experiment! Betänk följande händelser:

Sätt sedan ihop dessa händelser till en samlad berättelse. Världen är skruvad.

Kan det hända? Ja, samtliga dessa händelser har oberoende av varandra inträffat. Och det kommer att bli allt svårare för manusförfattarna, eftersom världen förändras och det otänkbara plötsligt händer.

Jag tror att en av orsakerna till vår fascination av dramaserier som House of Cards, West Wing och Borgen är att de skildrar maktutövning i vår tid. Samtidigt som digitaliseringen lett till ökad öppenhet och transparens är mycket av maktutövningen fortfarande höljd i dunkel.

Hur går det egentligen till när beslut fattas och vilka deltar? Vilka är informella makthavare? Och vilka har makt att påverka beslutsfattarna? Vad är det för människor som söker sig till makten? Och varför lockar makten, trots priset många får betala av att bli ett offentliga samtalsämnen?

Många av dessa frågor belyser House of Cards på ett mästerligt sätt.

Men eftersom det trots allt är fiktion kvarstår frågan – vad är verklighet och vad är dikt? Att det mesta kan hända förstår vi, men hur ser maktens vardag ut? Det får vi nog vänta på även efter denna säsong.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.