KLIMATFRÅGAN Utsläppen som orsakar klimatförändringarna fortsätter att öka. Istället för att minska sina egna utsläpp söker rika länder sätt att skjuta över bördorna på fattiga samhällen i utvecklingsländerna. Världsbanken och flera rika länder vill nu etablera marknader för handel med rättigheter från koldioxidinlagring. Det är en falsk lösning som banar väg för en trippel orättvisa för fattiga småbrukare i Afrika. Vi uppmanar nu svenska regeringen att ta ställning i frågan. Det skriver Action Aid.
Den värsta torkan på Afrikas horn på 60 år är en grym påminnelse om de katastrofala konsekvenser som klimatförändringarna kommer att få för fattiga samhällen. Vädret blir mer och mer oförutsägbart. Klimatförändringarna hotar livsmedelsförsörjningen i världen. Fattiga samhällen som inte orsakat klimatkrisen drabbas hårdast, samtidigt som de har liten kapacitet att anpassa sig till dessa förändringar.
Utsläppen som orsakar klimatförändringarna fortsätter att öka. År 2010 var de energirelaterade utsläppen av koldioxid de högsta någonsin. Världens regeringar sitter fortfarande i sega förhandlingar för att nå en uppgörelse, som åtminstone kan begränsa omfattningen av framtida klimatkatastrofer. De rika länder som har det historiska ansvaret för klimatförändringarna har visat mycket liten vilja att minska sina egna utsläpp.
Ännu svagare är viljan att uppfylla sina skyldigheter att tillhandahålla pengar och teknik till utvecklingsländerna så att de kan anpassa sig till de nya, svåra omständigheter som de nu måste kämpa med för att kunna utvecklas.
Istället söker rika länder sätt att skjuta över bördorna på fattiga samhällen i utvecklingsländerna.
Ett exempel på det, är Världsbankens förslag om att inrätta marknader för koldioxidinlagring i mark som ett av de bästa sätten att få bukt med klimatutsläppen. Koldioxidinlagring (soil carbon sequestration) är en metod som överför koldioxid från atmosfären ner i marken, genom att man gräver ner skörderester och annat organiskt material i jorden. Nu vill Världsbanken, med stöd av ett antal rika länder, etablera marknader för handel med rättigheter som man tjänat in genom koldioxidinlagring i marken.
Det är inte de rika ländernas storskaliga jordbruk som man vill förändra i klimatsmart riktning, utan det är småbönder i fattiga länder som ska göra jobbet och kompensera för den rika världens utsläpp.
Världsbanken arbetar hårt för att sälja in idén som ”klimatsmart jordbruk”. De framställer det som en trippelvinst: en lösning på den globala uppvärmningen, ett sätt för afrikanska jordbrukare att anpassa sig till klimatförändringarna, och ett sätt att öka resurserna för afrikanska bönder.
Men i stället för att bli en trippelvinst så kan marknader för koldioxidinlagring faktiskt bli en trippel orättvisa för fattiga småbrukare, särskilt kvinnor, i Afrika:
• Småjordbrukare kommer att bli beroende av en oförutsägbar och instabil marknad, i stället för att få en stabil offentlig finansiering från rika länder för att kompensera kostnaderna för anpassning.
• Fattiga bönders tillgång till jordbruksmark kommer att bli mer osäker om människor med mer pengar och makt försöker tillskansa sig mer mark för att tjäna pengar genom den nya marknaden. Det kommer sannolikt krävas stora arealer för att göra någon reell vinst, vilket lämnar småjordbrukarna utanför.
• Förutom att anpassa sig till klimatförändringarna innebär det att småbrukare också får ta på sig bördan att minska de klimatförändringar som orsakats av rika länder som helt enkelt undviker att minska sina utsläpp.
Kampanjen för dessa marknader är mycket offensiv. I den senaste förhandlingsrundan i Panama tidigare i oktober, bevittnade ActionAid hur en grupp rika länder och Världsbanken försökte pressa afrikanska regeringar att acceptera koldioxidmarknadsmekanismer som en del av ett avtal under COP 17 i Durban i december.
Svenska miljödepartementet ger, trots upprepade förfrågningar, inget svar på hur Sveriges regering ställer sig till Världsbankens förslag.
Men den svenska biståndsmyndigheten Sida stödjer ett projekt i Kenya med syftet att lägga grunden för handel med koldioxidavskiljning i mark. Detta trots att det alltså är mycket tveksamt om dessa marknader på något sätt kommer att motverka fattigdom, vilket är Sidas uppdrag.
Vi uppmanar regeringen att offentliggöra sin position i frågan, och hoppas naturligtvis att man ställer sig på de fattigas sida.
ActionAid är oroade över vilka effekter handelsmarknader för koldioxidinlagring i mark kan ha på försörjningen för hundratusentals småjordbrukare.
Utan en kritisk granskning av förslagets konsekvenser så kan vi snubbla blint in i falska lösningar som kommer att väcka falska förhoppningar hos både afrikanska bönder och regeringar. Klimatpolitiken måste utgå ifrån de fattigas behov. Vad som behövs är stabila offentliga finanser för att hjälpa fattiga länder till att hantera klimatförändringarna.