Till vänster: Kustjägare Gert Fylking KJ 66 och Fänrik Eliasson paddlar mellan Öregrund och Vaxholm, 12 december 1966. Foto: Gert Fylking
Debattinlägg

”Värnplikten – ett måste”

Försvaret ·

”Sverige ska ha ett så starkt och effektivt försvar som möjligt. Vi ska för den nationella självkänslans skull både för oss själva och en aggressiv omvärld kunna säga: Vi kan och vi kommer att försvara oss mot all yttre och inre fientlig aktivitet”, skriver Gert Fylking

Om debattören

Gert Fylking
Journalist, skådespelare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När Sverige beslöt att avskaffa den allmänna värnplikten fick det långt gående negativa effekter vars resultat få kunde förutse. Jag gjorde min värnplikt. Ryckte in den 6/6 1966 och tvangs avsluta en påbörjad officersutbildning december 1967.

Jag var kustjägare och fick lära mig mycket av det som blivit en stadig grund att stå på fram till dags dato. Det finns väldigt många skäl till varför den allmänna värnplikten bör återinföras.

Givetvis kan man ju ställa sig frågan vilka som ska omfattas av den allmänna värnplikten. Gäller det Sveriges alla unga män och kvinnor eller ska vi ta kulturella och religiösa hänsyn till varför inte? Den frågan kan vi lämna obesvarad tills vidare.

Sverige ska ha ett så starkt och effektivt försvar som möjligt. Vi ska för den nationella självkänslans skull både för oss själva och en aggressiv omvärld kunna säga: Vi kan och vi kommer att försvara oss mot all yttre och inre fientlig aktivitet.

Detta kan vi bara uppnå genom att alla Svenskar engagerar sig och tar ett gemensamt ansvar. En god inledning till detta ansvar för nationen är just allmän värnplikt.

Sverige står inför stora utmaningar. Det må gälla den allt mer urholkade välfärden till en hög arbetslöshet. Inte minst bland unga. Värnplikten skulle minska trycket mot den galopperande ungdomsarbetslösheten väsentligt.

Det är mycket billigare för staten att hålla med mat och husrum, uniform och lite fickpengar under ett år än att dela ut pengar i form av diverse bidrag. Dessutom skulle den värnpliktige känna att han/hon fick göra något meningsfullt.

Det militära har mycket att lära ut. Mycket av sånt som samhället runt om tappat på vägen:

  • Att arbeta i grupp.
  • Att respektera andra.
  • Att lära sig att inte ifrågasätta för frågesättandets egen skull.
  • Att inte bli kränkt för minsta småsak eftersom exakt samma småsak gäller alla andra.
  • Att få lära sig att bo tillsamman. Hög som låg. Svart som vit och oavsett religiös tro eller kulturell bakgrund. Att få lära sig att bädda sängen och att hålla ordning i sitt enda tillgängliga skåp kan vara nog så värdefullt.
  • Att få vänner för livet och att tillsammans med dessa ha fått dela en histora under kanske den viktigaste delen av ens liv. Klivet över tröskeln in i vuxenlivet.

Det viktigaste vi kanske får lära oss under tiden i lumpen är nog inte att hantera handgranater och gevär utan hur vi i grupp lär oss att lösa en uppgift. Vi får lära oss att alla ska med och att ingen under några omständigheter får lämnas till sitt öde.

Sånt har skolan, vad det verkas synnerligen svårt att lära ut idag. Bristen på respekt breder ut sig och insikten i att rättigheter stavas skyldigheter tynar bort.

Allt detta och så oändligt mycket mer skulle en allmän värnplikt styra om. Förståelsen, men inte bara den, utan även insikten om alla människors lika värde får man på köpet.

Huruvida vi kommer att kunna försvara våra gränser mot ”den lede fi” eller ej tack vara en allmän värnplikt eller ej är komplicerad fråga men svaret på frågan om vi skulle få en mera rakryggad och insiktsfull befolkning, fri från fördomar och rädsla för det olika är tvivelsutan ja.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.