Helen Alfvegren Foto: TT/privat
Debattinlägg

”Veganisera julbordet”

Publicerad
Opinion ·

”Det finns inga matlagningsprogram som nämner vegansk mat på TV. Inga helt djurfria kockdueller på bästa sändningstid. Det innebär att det ses som ett märkligt alternativ istället för en självklarhet”, skriver Helen Alfvegren i en debattartikel som publicerades 21 december 2014.

Vanligtvis vid den här tiden på året möts vi av fasansfulla bilder på hur grisarna har levt innan de blev till julskinka. Det har nästan blivit en tradition som hör julen till och som tyvärr gör att vi faktiskt glömmer bort alla andra djur på julbordet.

Korna. Kalvarna. Fåglarna. Fiskarna. För det är ju så tyvärr, att om vi ska bli mätta så måste mängder av djur sätta livet till.

Eller? Sa jag att jag var vegan? Låt mig genast slå hål på ditt argument om att vi alltid har ätit kött för att på så sätt komma vidare i diskussionen.

Alla som har sett Historieätarna vet att de som hade pengar visserligen hade råd att äta några av de äckligaste djurdelar vi kan tänka oss men det påståendet är helt enkelt inte relevant.

Vi har alltid våldtagit, mördat och slagit våra kvinnor och barn men det betyder inte att det var rätt av oss.

Låt oss istället fokusera på att vi aldrig någonsin har behandlat jorden och djuren på det sätt som vi gör idag och att vi måste göra något åt det.

Tunga, trovärdiga avsändare som FN, Naturskyddsföreningen och Livsmedelsverket säger alla att vi måste minska på kött och mjölk för djurens, hälsans och miljöns skull.

Tyvärr vet vi inte hur vi ska agera då. För det är norm att äta djur.

Det finns inga matlagningsprogram som nämner vegansk mat på TV. Inga helt djurfria kockdueller på bästa sändningstid.

Ernst, Lotta, Tina och de andra nämner det inte ens vid namn. Vilket innebär att det ses som ett märkligt alternativ istället för en självklarhet.

Här finns en kunskapslucka som måste täppas till, gärna med mediernas hjälp! Enligt Demoskops undersökning som Djurens rätt beställde tidigare i år visar det sig att 10 procent av svenskarna är vegetarianer eller veganer.

Antalet nya veganska produkter som lanserats i år är rekordmånga och förändrar bokstavligen livet, för både människor och djur.

Dessa produkter finns tillgängliga i din närmaste livsmedelsbutik och om de inte finns där just då, be att de tar in!

Det julbord som veganer dukar fram påminner mycket om det många av oss har vuxit upp med.

Och här kommer en liten hemlighet! Precis allt vi äter går att veganisera, utom ostbågar.

Det innebär att vi griljerar julskinka precis som vilken familj som helst (inte kålrot, sk*nka!), kokar knäck (på växtbaserad grädde) och är mätta i flera dagar efter jul.

I år firar jag jul tillsammans med min killes familj. När jag pratade med hans mamma härom dagen frågade hon om det var något särskilt vi var sugna på.

Åh, massor! Seitanstek. Hasselbackspotatis. Tzay. Nötbollar. Grönkålschips. Korv. Brysselkålsgratäng. Julskinka på vört med senap. Rödbetssallad. Linspastej. Tomtegröt med kanel och mandel. Knäck. Kolor. Chokladbiskvier! Allt som hör julen till, numera.

Att äta djur är ett val du gör varje dag. Börja med att veganisera något på julbordet och inled det nya året på samma sätt.

Var nyfiken! Och ställ frågor!

Jag lovar att det ger en extra krydda att veta att ingen har behövt dö för att du ska bli mätt.

God jul! Med betoning på god.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Debattkalender

Mer i ämnet