President Raul Castro och president Barack Obama på toppmötet 11 april 2015. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Debattinlägg

”Kuba har vunnit en moralisk seger över USA”

Publicerad

KUBA · ”Vi och många med oss kommer aldrig att glömma vad Kuba är eller har varit för land och vad det har betytt och betyder för många länder i Syd”, skriver Gabór Tiroler och Ola Nilsson.

Om debattörerna

Gábor Tiroler
Vice ordförande Svensk-Kubanska Föreningen
Ola Nilsson
Ordförande Kulturföreningen José Marti

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I en debattartikelSVT Opinion påstår Aron Modig (KD) att ”i Kuba ’pryds’ vägrenar ochhusfasader av landets hjältar, såsom Che Guevara, Usama bin Ladin och Hugo Chávez.”

Att just Usama Bin Laden skulle vara en kubansk nationalhjälte är en tes som Modig med en dåres envishethävdat i blogginlägg och debattartiklar de senaste tre-fyra åren, trots upprepade påpekanden om att det ären uppenbar lögn.

Om vi får ta oss friheten att gissa,så skulle vi tro att den som Modig blandar ihop med den saudiska terroristen, är den kubanska befrielsehjälten Camilio Cienfuegos som dog den 28 oktober 1959 i en flygolycka, men vars enda likhet är att han likt Usama bin Laden inte är blond och har skägg.

Det kan tyckas småsint av oss att haka upp sig på ett uttryck för så uppenbar okunskap, men det allvarliga är att denna typ av demonisering omöjliggör ett sansat och balanserat samtal om Kuba.

Att demonisera ett land som under 55 år utsatts för en folkrättsvidrig blockad som fram till 2013 kostat landet 1,157 miljarder USD. Sedan 1960 har 3478 kubaner mist sina liv och drygt lika många har invalidiserats i terrorangrepp, invasionsförsök och biologisk krigföring som utgått från USA.

Aron Modig (KD) skriver i sin artikel att vi inte ska glömma vad Kuba är för land, nu när USA väljer att byta strategi och genomföra ett antal lättnader i blockadlagstiftningeni syfte att på sikt normalisera förbindelserna med ön.

Vi och många med oss kommer aldrig att glömma vad Kuba är eller har varit för land och vad det har betytt och betyder för många länder i Syd.

Vi har båda i egenskap av koordinatörer i nätverket Medicinare för Kuba och ansvarig för omfattande akademisk utbytesverksamhet med ön såväl arbetat i som under långaperioder besökt landet under de senaste femton åren.

Vi har i samband med internationellt bistånd arbetat med kubansk hälsopersonal i Afrika och sett dem i katastrofinsatsen efter tsunamin i Sri Lanka.

Vi har arbetat tillsammans med några av de 65.000 utbytesstudenter som utexaminerats från kubanska universitet och haft studenter som fått vård av några av de över 50.000 kubanska läkare och sjuksköterskor som just i detta nu befinner sig utanför sitt land i olika biståndsinsatser.

Ofta i otillgängliga områden som aldrig haft tillgång till utbildad medicinsk personal.

Vi har haft privilegiet att träffa och leva tillsammans med några av de 300.000 kubanska frivilliga som i egenskap av läkare, alfabetisatörer eller soldater kämpade ner den sydafrikanska apartheidarmén under slutet av 80-talet och direktbefriade Namibia och indirekt Sydafrika.

Att Kuba nu har lyckats vinna en stormoralisk seger över USA genom att Obama valt att ta den öppna handen som Kuba sträckt ut till varje amerikansk president sedan 1959.

Man har gjort det utan att göra några eftergifter eller kompromisser med sin progressiva utrikespolitik eller sitt val av sin politiska, ekonomiska eller sociala modell.

Vi förstår att det kan reta dig, Aron Modig. Men det är ingen ursäkt för att fara med så uppenbar osanning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.