Tatuerare Jens Bergström. Foto: Privat / Jens Schweitzer / AP
Debattinlägg

”Vem som helst borde inte kunna kalla sig tatuerare”

Tatueringar ·

”Marknaden är totalt översållad med färger som är fulla med gift som vilken idiot som helst kan köpa på nätet och närmare 100 unga själar har det senaste tio åren fått Hepatit C genom att tatuera sig i hemmiljö”, skriver Jens Bergström.

Om debattören

Jens Bergström
Tatuerare och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Under det senaste decenniet har det skett en närmast explosionsartad ökning av intresset för tatueringskonsten.

Fri marknad, svaga regel verk och en för snabbt växande marknad har dock lett till att vi idag har en yrkeskår som till stor del består av självlärda utövare.

Dessutom har vi ett stadigt växande antal lallare som sitter hemma och tatuerar. Personer som helt riskfritt kan utge sig för att vara tatueringsexperter.

Det drabbar inte bara konsumenterna utan ger även oss seriösa tatuerare ett dåligt rykte.

Tatuerarkåren i Sverige utgörs av cirka 3000 öppet utövande. Antalet hemmatatuerare uppskattas till cirka 15 000.

Jag kliver givetvis många på tårna med min kritik, och vill därför förtydliga varför det är farligt att tatuera som outbildad, eftersom många självlärda tatuerare faktiskt är väldigt duktiga rent konstnärligt.

För dig som konsument kan det vara värt att veta att trots att vem som helst kan utge sig för att vara tatuerare så finns det några saker som vi faktiskt måste kunna för att utöva detta yrkesmässigt.

Skulle du gå till en självlärd tandläkare eller låta en självlärd kiropraktor manipulera din rygg?

Har du ens funderat över om fotvårdaren du går till som rycker och sliter i dina nagelband har kunskaper om basal arbetsplatshygien?

Samma människor som kräver det bästa i ena änden låter någon jävel trycka in en nål i huden på dom utan att knappt veta hur dom ska hålla i tatueringsmaskinen, vilket sen resulterar i en tatuering som ser ut som ett sprängt skithus, med motiveringen att ”det är ju så dyrt att tatuera sig på salong” eller ”det är ju så lång väntetid”.

De flesta ingreppen som går fel orsakas av en kombination av undermåligt ingrepp, dåliga material samt ett undermåligt skötselråd.

Vanligaste tillbudet är infektioner orsakade av kunden själv genom dålig eftervård eller allergier orsakade av färger som inte håller laglig standard.

Mitt jobb som tatuerare går i dag ofta ut på att reparera eller täcka över tatueringar som gjorts på ett undermåligt sätt.

Det som är värre är att marknaden är totalt översållad med färger som är fulla med gift som vilken idiot som helst kan köpa på nätet, att närmare 100 unga själar det senaste tio åren fått Hepatit C genom att tatuera sig i hemmiljö, eller att vi genom dåliga ingrepp ständigt är med och bidrar till en ökad antibiotikaresistens.

En tatuerare är skyldig att köpa och använda färger som är godkända genom svensk färglagstiftning. De flesta färger som används på den olovliga marknaden följer dock inte svensk färglagstiftning.

Tatuering faller inte under termen medicinsk behandling, men vi bryter tveklöst hudbarriären och en tatuerare erbjuder i regel sina påstådda kunskaper för att läka såret hen åstadkommer när hen tatuerar någon.

Den som bryter hudbarriären måste vara utbildad i arbetsplatshygien och blodsmitta.

Vem som helst borde inte kunna kalla sig tatuerare år 2015.

Det dags att politiker börjar ta problemet med tatuering i olovliga miljöer på riktigt allvar innan någon råkar riktigt illa ut.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.