Nyamko Sabuni, med Erik Ullenhag och Johan Pehrson (silhuetter), under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna. Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Sabuni bör väljas till ny partiledare”

Publicerad

”Liberalerna behöver en partiledare som förmår göra socialliberalismen relevant i dagens samhälle och vinna väljarnas stöd för liberal politik. Därför är Nyamko Sabuni rätt person att återupprätta Liberalerna som politisk kraft”, skriver fyra partiveteraner.

Om debattörerna

Karin Ahrland (L)
tidigare riksdagsledamot och sjukvårdsminister
Hadar Cars (L)
tidigare riksdagsledamot, handelsminister och ledamot av Europaparlamentet
Carl B Hamilton (L)
tidigare professor, riksdagsledamot och statssekreterare
Christer Hallerby (L)
tidigare statssekreterare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Under årtionden har inget annat parti kunnat mäta sig med Liberalerna i synen på vad Europasamarbetet betyder för Sveriges och de andra EU-ländernas säkerhetspolitiska och ekonomiska framtid.

Partiets starka stöd till detta samarbete har säkert positivt påverkat svenskarnas syn på EU.

Att Liberalerna då endast stöds av 4,1 procent av väljarna och tappar mandat i ett EU-val, samtidigt som svenska väljare uttrycker sitt allt starkare stöd för ett mera enat Europa, understryker partiets katastrofala läge.

I opinionsmätningarna har Liberalerna nu alltför länge legat nära, ibland under, riksdagsspärren på fyra procent.

I Europaparlamentsvalet fick vårt parti under fyra procent av rösterna i 17 av 21 län. Situationens allvar understryks ytterligare av att Liberalerna i över hälften av landets kommuner hamnar under tre procent och därmed löper risk att ramla ur kommunfullmäktige.

Det gäller inte bara på landsbygden, utan också i många större och mellanstora städer.

Detta handlar ytterst om att det stora flertalet väljare inte längre upplever att Liberalerna erbjuder relevanta svar på de samhällsproblem människor ser omkring sig.

Det är särskilt allvarligt när man tar i beaktande att många av de samhällsproblem som idag präglar Sverige, och som de senaste åren dominerat den politiska debatten, ligger nära kärnan i det socialliberala uppdraget: Att stärka friheten för samhällets mest utsatta.

Att motverka segregation och bryta utanförskap handlar om just detta. Det gäller oavsett om vi talar om att bekämpa gängkriminalitet och hedersförtryck eller om att göra det möjligt för nyanlända barn att snabbt lära sig svenska.

Tyvärr ser vi hur många liberaler ryggar undan inför att diskutera dessa frågor.

Ett talande exempel återfinns i Liberalernas valanalys från i vintras där det slås fast att ”bristande självförtroende bland våra partiaktiva” påverkade möjligheterna att driva integrationsfrågorna. Kanske handlar detta om att många aktiva liberaler har svårt att relatera till den typ av ofriheter – exempelvis tvångsäktenskap eller att som småföretagare bli hotad av kriminella gäng – som drabbar många i dagens Sverige.

Långt innan de flesta andra uppmärksammade Sabuni hur en ny typ av ofrihet höll på att växa fram i spåren av växande utanförskap. Hennes varningar för att kvinnoförtryck och hederskultur blivit ett allt större problem i Sverige, som publicerades i boken ”Flickorna vi sviker” inför valet 2006, fortsätter att vara relevanta mer än tio år senare.

Denna förmåga att se hur ofriheter tar sig uttryck i dagens Sverige och erbjuda liberala svar har varit vägledande för Sabunis politiska karriär.

Häromdagen presenterades dessutom en opinionsundersökning som visar att Sabuni är väljarnas favorit som ny liberal partiledare. 37 procent av de svarande menar att Sabuni ”skulle bli bäst som partiledare för Liberalerna”.

Bland allmänborgerliga väljare, varav flera tidigare liberaler, förefaller stödet för Nyamko vara ännu större.

Det understryker att Sabuni är den partiledarkandidat som har bäst förutsättningar både att vinna nya väljare till Liberalerna och att vinna tillbaka dem som övergett vårt parti.

Liberalerna behöver en partiledare som förmår göra socialliberalismen relevant i dagens samhälle och vinna väljarnas stöd för liberal politik. Därför är Nyamko Sabuni rätt person att återupprätta Liberalerna som politisk kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.