Anders Andersson (V), oppositionsråd Malmö, Showan Shattak (V), fullmäktigeledamot Malmö och Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd Malmö. Foto: Privat
Debattinlägg

”Vi anar att skandaler likt denna bara är början”

Publicerad

”När socialdemokratin gör kraftiga högersvängar måste vi som enda vänsteropposition i staden driva på för att staden ska bli en mer jämlik stad för alla. Något annat alternativ finns inte. Vi vill förebygga framtidens brottslingar innan de skapas”, skriver företrädare för Vänsterpartiet i Malmö.

Om debattörerna

Anders Andersson (V)
Oppositionsråd Malmö
Emma-Lina Johansson (V)
Oppositionsråd Malmö
Showan Shattak (V)
Fullmäktigeledamot Malmö

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I SVT har vi de senaste dagarna kunnat följa granskningen av ett privat företags stödboende.

Enligt SVT har Malmö stad helt utan upphandling betalat 70 miljoner kronor till ett företag som driver stödboenden i lägenheter runt om i staden. Runt 30 personer i taget är placerade hos företaget och Malmö stad är deras absolut största kund.

Det är framförallt missbrukare och kriminella som placeras i boendena.

Boendena drivs utan kontroll eller uppföljning från vare sig företaget eller socialtjänsten. Enligt rapporteringen har de placerade kunnat fortsätta begå brott och de anställda är själva kriminellt aktiva.

Vi i Vänsterpartiet ser med bestörtning på utvecklingen av Malmö stads välfärd. Vi befarar nu att det inte heller kommer att bli bättre framöver, då Malmö kommer att styras av en mittenkoalition, med starkt inflytande från Liberalerna.

Vi anar att skandaler likt denna bara är början på resultatet av allt mer minskad kontroll och dåliga villkor.

Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd för arbetsmarknads- och socialtjänsten, säger till SVT att man tillfälligt har stoppat placering av ungdomar hos företaget samt inlett en egen granskning av vad som har skett.

Så långt allt väl, men helt ärligt Socialdemokraterna – ser ni inte själva var problemet ligger?

Vi i Vänsterpartiet anser inte att problemet skulle vara att upphandlingsregler inte efterföljs. Problemet är att vi upphandlar sådant som är vårt och gör det till företagsvinster, samt att vår offentliga verksamhet i Malmö stad underfinansieras år för år.

Nu vill S och L dessutom hellre sälja ut vår gemensamma välfärd och upphandla dyra platser i privata företag, än att satsa på att göra staden mer jämlikt för boende i Malmö.

Vi ser vad som skulle behövas i Malmö: en rejäl satsning på stadens välfärd, på närpoliser och socialarbetare på stan, på mer personal i våra skolor, på en meningsfull fritid för unga – inte sälja ut mer av våra gemensamma resurser till privata företag för dem att göra vinst på.

Senast i går kväll fattades beslut om ytterligare utförsäljningar inom Malmö stads offentliga verksamhet.

Efter att Attendos regionchef skickat in ett ”medborgarinitiativ” och hållit en sälj-pitch upphandling, valde Funktionsstödsnämnden att initiera en privatisering av LSS- och socialpsykiatriboenden. Det enda parti som var emot var Vänsterpartiet.

När socialdemokratin gör kraftiga högersvängar måste vi som enda vänsteropposition i staden driva på för att staden ska bli en mer jämlik stad för alla. Något annat alternativ finns inte. Vi vill förebygga framtidens brottslingar innan de skapas.

Fotnot. Ämnet diskuteras i Opinion live torsdagen den 29 november, klockan 22:00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet