Foto: TT/SVT (Monatge)
Debattinlägg

”Vi är barnen som Jimmie Åkesson kallar män”

”Sluta skicka barn och unga till länder som ni aldrig skulle låta era egna barn åka till. Och [basera] alla andra beslut ni tar på föreställningen att det är era egna barn som blir röntgade, förhörda, kriminaliserade, kallade för vuxna och avhumaniserade”, skriver Amin, Bilal, Mahdi, Naim och Shuja tillsammans med konstgruppen Ful.

Hej Sverige! Ni har nog hört talas om oss, men aldrig hört vad vi har att säga.

Vi är barnen som Jimmie Åkesson (SD) kallar män. Vi är dom som blivit röntgade, förhörda, ifrågasatta, åldersbedömda, kriminaliserade och syndabockar för ett välfärdssystem som inte fungerar.

Vi är dom som fått skulden för alla orättvisor såsom fattigdom, utbrända lärare, underbemannade vårdcentraler, patriarkalt våld, undernärda pensionärer, vårdköer, en underfinansierad barn- och ungdomspsykiatri och mycket mer.

Men det är inte vårt fel att vårdköerna är långa eller att pensionärer lever under fattigdomsgränsen. Det är inte vi som står bakom sexuella trakasserier och våldtäkter på svenska arbetsplatser.

Politiker pekar gärna på andra när det är dags att ta ansvar för felaktiga beslut, men vi har inte haft makten att förändra Sverige till detta som många menar ”är svår att känna igen”.

Vi är bara barnen som den svenska regeringen har mätt, förhört och kategoriserat med hjälp av metoder som är direkt inspirerade av rasbiologins mätningar och med samma syfte att skapa ett ”vi” och ”dom”. Europeiska politiker har som vi vet tidigare använt sig av dessa metoder för att skylla sina tillkortakommanden på utsatta grupper.

Dessa åldersbedömningar som politiker nu pekar på för att påstå att vi är lögnaktiga vuxna utan skyddsbehov, har inte bara kritiserats som ovetenskapliga av medicinska experter – dom har också utsatt oss barn och unga för trauman genom att vi blivit medicinskt undersökta och utsatta för förhör där frågorna är formulerade för att avslöja oss som lögnare.

Ibland har vi också blivit tilldelade advokater som gett oss felaktig information eller glömt att överklaga beslut. Beslut som tagits baserad på förhör tillsammans med ett juridiskt ombud som inte ens gjort sig besväret att prata med oss.

Sanningen är att vårt skyddsbehov kvarstår oavsett vilka metoder ni än använder för att misskreditera oss och våra berättelser.

Vi blir utpekade som en börda för det svenska välfärdssamhället. Men vi, och många vänner med oss, vet att vi är en tillgång. Precis som alla andra människor i ett humant och rättvist samhälle.

Det var därför vi tog den hårda vägen ända hit till landet i norr. För att Sverige är ett land som har satt stolthet i att se människor som jämlika och också därför ansvariga för ett gemensamt samhälle.

Att röntga barn för att påstå att dom ljuger passar inte in i den bilden. Och vi är övertygade om att dessa åldersbedömningar en dag kommer att vara nåt som vi tittar tillbaka på som en skamfläck i Sveriges historia.

Precis som politiker nu erkänt att ett kollapsat system inte kan resultera i att 9000 barn och unga blir skickade i döden, tror och hoppas vi på att hatet kan besegras och asylrätten värnas genom att alla ensamkommande barn och unga får amnesti.

Trots allt vi blivit utsatta för av den svenska regeringen tror vi på att en mer human tid är möjlig.

Vi är ungdomarna som politikerna kallar män – och även om ni försöker tysta oss kommer vi kräva att vårt människovärde, precis som ert människovärde, får vara det som är styrande i all politik.

Vi uppmanar er att börja med att sluta skicka barn och unga till länder som ni aldrig skulle låta era egna barn åka till. Och att ni baserar alla andra beslut ni tar på föreställningen att det är era egna barn som blir röntgade, förhörda, kriminaliserade, kallade för vuxna och avhumaniserade och funderar på vad ni hade gjort annorlunda.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.