• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Debattinlägg

”Dagens unga betalar med sin framtid”

Uppdaterad
Publicerad

”Dagens unga har redan förstått. Idag ligger det på individen själv att välja bort flyget, men trender, ökad turism och billiga flyg gör det i många fall svårt att handla för miljöns bästa – och allt lättare att handla för det höga nöjets skull”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Emily Dernfors (Fi)
miljöpolitisk talesperson, Unga Feminister
Elvira Johansson (Fi)
ekonomiskpolitisk talesperson, Unga Feminister
Unni Lindstrand (Fi)
valaktivist, Unga Feminister

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Flyget står för en en stor del av dagens koldioxidutsläpp. Samtidigt flyger svensken mer än någonsin.

Antalet utrikesflygningar per invånare har rent av fördubblats sedan 1900-talet. Det kan bland annat förklaras med att det idag är enkelt och billigt att välja flyg.

Flyget betalar dock ingen skatt på utsläpp, ingen skatt på bränsle och ingen moms på utrikesavgångar. Istället betalar såväl planeten som dagens unga med sin framtid.

Med rådande klimatkris i åtanke måste vi agera, på flera olika håll och det är nu.

Vi måste göra allt vi kan för att inte fortsätta belasta miljön och klimatet i den här utsträckningen.

Därtill ser vi Sverigedemokrater, vi ser högerextrema och vi ser klimatförnekare påstå att det inte spelar någon roll, att jorden finns till för att brukas av oss.

Samtidigt säger forskningen tvärtom – samt att en förändring måste ske nu. Och vi kan fortfarande agera.

Greta Thunberg har till exempel sagt att ett av de miljömässigt bästa val som en enskild individ kan göra är att välja bort flyget.

Dagens unga har alltså redan förstått. Idag ligger det på individen själv att välja bort flyget.

Men trender, ökad turism och billiga flyg gör det i många fall svårt att handla för miljöns bästa – och allt lättare att handla för det höga nöjets skull.

Därför vill Unga Feminister se en omställning som gör det svårare för individen att flyga genom att höja skatten.

De intäkter som flygskatten genererar ska, utöver att se till att flyget bär sina egna klimatkostnader, gå till utvecklingen av tågnät och andra mer miljövänliga transporter. Politiken måste ta sitt ansvar för att ställa om från flyg till tåg.

Unga Feminister vill därför skrota Chicago-konventionen, som hindrar oss att införa en koldioxidskatt på flyg. Då skulle bilaterala avgifter på flyget mellan EU-länder kunna införas, vilket skapar incitament för medlemstater att ta ett ökat och gemensamt ansvar för Europas klimatpåverkan samt öka klimatnyttan.

Vi vill också att Europaparlamentet går före och inför en statlig koldioxidskatt för medlemsländerna.

En feministiskt klimatpolitik bygger på rättvisa, global solidaritet och respekt för allt liv på jorden. Vår princip är att de som förorenar mest ska betala mest.

Det är hög tid att flyget bär sin egen klimatkostnad och Unga Feminister har därför utlyst klimatnödläge. Vi kan inte fortsätta flyga mot avgrundens brant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.