En glad kossa kastar sig ut på kosläppet. I år är många lantbrukare oroliga för djurrättsaktivister. Men artikelförfattaren säger att de som protesterar inte agerar hotfullt. Foto: Johan Nilsson/TT
Debattinlägg

”Vi har inte alls hotat några mjölkbönder”

”Under de protester som har ägt rum har ingen skrikit på besökarna eller betett sig otrevligt. Inget hotfullt har heller stått på skyltarna”, skriver Michelle Berghäll.

Om debattören

Michelle Berghäll
FB-sidan Mjölksanningen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För några veckor sedan polisanmälde Arla mig med anledning av ett inlägg som jag hade skrivit i en sluten Facebook-grupp.

I det uppmanade jag fler att delta i protester i samband med vårens kosläpp på Arla-gårdar runt om i Sverige. Detta är alltså ”hoten” som det pratas om. 

Aktivister för djuren har närvarat vid många av dessa kosläpp tidigare år och har då stillsamt placerat sig bredvid varandra eller stått utspridda bland publiken. När korna har släppts ut så lyfter man upp skyltarna med budskapen och står tysta med dom. Eventuellt delar någon ut flyers.

Om man är nära korna är det noga med att de inte blir skrämda av att skyltar och banderoller hålls upp. Därav att aktivisterna väntar till att korna är ute och inte stannar på vägen eller vänder tillbaka in när de är på väg till hagen. 

Vi som är emot mjölkindustrin anser att det är fel att göra ett jippo och en familjedag utav någonting som bygger på utnyttjande och dödande utav oskyldiga för att företag ska tjäna pengar.

Att man står på kosläppen innebär inte att vi har något emot just att de kommer ut. Den delen är ju faktiskt bland de få positiva saker för djuren i mjölkindustrin.

Man kan ju fråga sig varför det inte blir samma ståhej när man stänger in korna under vinterhalvåret? 

Medan vi fredligt uppmanar folk till att inte stödja en industri som utnyttjar djur har det hänt att människor skrikit på oss, ryckt skyltar ur händerna på dom som står upp för djuren, betett sig hotfullt och förföljt dessa.

Men man är noga med att svara tillbaka med lugn och inte gå igång på deras ilska. Att vi påstås vara ”militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga och obehagliga budskap” och ”att det kan vara mycket svårt för små barn att hantera”, som någon skrev, är överdrivet och rentav lögn.

Målet med protesterna vid kosläppen är inte att få människor att känna sig hotade och skrämda till att inte besöka dessa event.

Det enda vi vill är att människor ska bli förfasade över mjölkindustrins sätt att behandla djur – och därför sluta med att stödja detta.

Under de protester som har ägt rum har ingen skrikit på besökarna eller betett sig otrevligt. Inget hotfullt har heller stått på skyltarna. Där finns information om mjölkindustrin och texter som förhoppningvis får människor att tänka till. 

Däremot har aktivister fått utstå en hel del som sagt. Många av aktivisterna i protesterna har varit väldigt duktiga i agerandet med barn.

En bra grej är att sätta sig på huk för att komma på barnets nivå och fråga om de förstår varför vi är där. Vi VILL förklara och få människor att genomskåda mjölkindustrins lögner.

Det gör man inte genom att förmedla ilskna och att skrika. Även vi som idag står upp för djuren har någon gång förut också betalat för produkter gjorda på utnyttjande av djur.

Vi hoppas att fler ska förstå hur fel detta är. Mjölkindustrins propaganda har de senaste decennierna nått långt in i skolorna och in i våra huvuden. 

Självfallet kan de känna sig hotade, det är ju deras verksamhet som kan gå under om människor skulle besluta sig för att de tycker att det är fel att köpa de produkter som kommer ur denna industri. 

Förhoppningen med dessa ”hot” är att fler ska komma på protesterna för att stå upp för djuren, och ge besökarna på kosläppen information.

Informationen gör att besökarna lättare kan ta beslut att inhandla växtmjölk istället för att ge pengar till en industri som livnär sig på att separera kor från sina kalvar, utnyttja deras kroppar till max för att sedan skicka dom till slakteriet när de inte är lönsamma längre.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.