Debattinlägg

Vi hedrar minnet av Breiviks offer genom att fortsätta deras kamp

UTØYA ·

SSU ett år efter dådet:

Många av oss miste en eller flera vänner i det vidriga attentatet. Idag är sorgen fortfarande tung att bära. Terrorattentat och mord på politiker förändrar samhällen. Vi kan inte förneka att vårt samhälle har påverkats av attentaten. Det vi kan göra är att bestämma oss och ta ställning. Vi kan inte ändra det som har hänt. Däremot kan vi välja att försöka styra riktningen för vår gemensamma framtid.

Idag är det exakt ett år sedan det fruktansvärda terrordådet i Oslo och på Utöya. Vi är många SSU:are runt om i landet som har goda vänner i AUF. Många SSU:are har själva varit på plats på Utöya och det var många av oss som miste en eller flera vänner i det vidriga attentatet. Idag är sorgen fortfarande tung att bära. Ett år har gått men attacken mot vår systerorganisation AUF var så omfattande och brutal att det kommer att ta mycket längre tid, mer än ett år, att till fullo förstå dess konsekvenser.

För oss kommer slutet på juli, och särskilt den 22 juli, alltid att förknippas med minnet av attacken mot Utöya. Brutaliteten i attacken och det stora antalet berättelser om offer och från överlevande har bidragit till en overklighetskänsla. Terrorattackerna i Norge skedde samtidigt som vi planerade SSU:s förbundskongress. Kongressen, som hölls en dryg vecka efter attacken, präglades självklart på flera sätt av händelserna påUtöya. Framförallt innebar kongressen att flera av våra medlemmar fick tillfälle att gemensamt manifestera sitt deltagande med anhöriga.

I SSU finns en stark insikt om hur välriktad attacken var mot demokratin och att den var politisk motiverad. Ungdomar som tar ställning för alla människors lika värde och som viger sitt liv åt politiskt engagemang är det demokratiska samhällets livsnerv och framtid. Genom att angripa politiskt aktiva ungdomar försökte gärningsmannen försvaga framtidens socialdemokrati. Vårt arbete under året har därför till stor del handlat om att fortsätta att öka ungas politiska engagemang, inte minst i frågor om alla människors lika värde. Vi vill hedra minnet av de som dog på Utöya genom att fortsätta deras kamp och låta deras engagemang leva vidare. Det gör vi genom att fortsätta vårt arbete för ett ökat demokratisk deltagande hos Sveriges unga.

Terrorattentat och mord på politiker förändrar samhällen. Vi kan inte förneka att vårt samhälle har påverkats av attentaten. Även i fortsättningen kommer vi att fortsätta att påverkas. Det vi kan göra är att bestämma oss och ta ställning. Vi kan inte, hur mycket vi än önskar och vill, ändra det som har hänt. Däremot kan vi välja att försöka styra riktningen för vår gemensamma framtid. Vi kan som Jens Stoltenberg sa ”förstå att samhället för alltid förändras, men låta det leda till ökat engagemang och ökad delaktighet”.

Ett år efter Utöya har livet sakta återgått till vardag för de flesta av oss. Men även för oss i Sverige kommer attacken på Utöya att påverka vår självbild under lång tid framöver. Den 22 juli 2011 är ett datum som aldrig kommer att glömmas av vare sig AUF eller SSU. Vi har alltid stått nära varandra och i sorgen har vi hittat ännu närmare varandra. Gärningsmannen angrep unga i syfte att skapa rädsla och påverka den politiska dagordningen. Låt oss bevisa att han misslyckats genom att istället vägledas av motsatta positiva krafter. Vi inspireras alla av AUF:aren som efter massakern uttryckte ”om en man kan visa så mycket hat, tänk då hur mycket kärlek alla andra kan visa”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.