Debattinlägg

”Vi Husbybor måste enas mot polisvåld och vandalisering”

Husby ·

”Vi som bor i Husby har en stolt tradition av enad kamp, mot bland annat hyreshöjningar och nedläggningar av service i vår närmiljö. Vi behöver enas mot ansvariga politiker, inte mot Husbybornas bilar och hemmiljö”, skriver Arne Johansson, Husbybo. 

Husby har en stolt tradition av kamp mot social nedrustning och attacker på vår gemensamma service. Vi har alltid stått enade. De senaste två åren har vi till exempel stridit på fyra olika fronter: mot nedläggning av vår offentligt ägda vårdcentral, mot privatisering av vårt badhus, mot flytt av vår träffpunkt och mot en livsfarlig strukturplan stadshuset kokat ihop som skulle ta bort dagens barntrygga trafikseparering. Vi stoppade privatiseringen av badet och rivandet av gångbroarna. Enad kamp stoppade också borgarnas försök till ‘social rensning’ med 70-procentiga hyreshöjningar. Med enad kamp riktad mot de ansvariga – inte husbybornas bilar och hem – kan vi också få ett slut på polisvåldet och den destruktiva och missriktade vandaliseringen.

Polisens batongslag har träffat många de senaste dagarna: mammor, medborgarvärdar, butiksägare och ungdomar som går på torget och inte gör något. Vandaliseringen drabbar också oss som bor här.

Det är min grannes bil som brinner och det är vårt hem som förstörs. Ilskan måste omvandlas till stora och enade protester mot de verkligt ansvariga: polisen och politikerna i stadshuset och regeringen.

Medierapporteringen om händelserna i Husby berättar inte allt. Det är dags att lyssna på oss som bor på orten och känner till hela bakgrunden. Det var utan tvekan polisens dödsskjutning av en 69-årig man förra måndagen som utlöste den vandalisering som inträffade sent på söndag kväll och natten mot måndagen och som fick en ännu större omfattning sedan polisen återigen ingripit med stor brutalitet.

Polisens insats mot den förvirrade gamle mannen liknade ett SWAT-ingripande mot ett bankrån, och hade inte sett likadant ut om samma händelse utspelat sig i Djursholm. Att polisen ertappades med att gå ut med helt felaktiga fakta kring händelsen stärkte en allmän uppfattning om att det var en avrättning. Varför gick polisen ut med att den gamle mannen togs med i ambulans och avled på sjukhus – när han i själva verket avled på plats och fördes iväg i ett liktransportfordon flera timmar senare? Polisens vägran att lägga alla papper på borden och svara på frågor eldade på en ilska mot polisen som funnits under en lång tid, speciellt bland ungdomar som har egna erfarenheter av polisens bemötande.

Polisen behandlar folk i de rikas bostadsområden på ett sätt, och vi övriga på ett helt annat sätt. Det bekräftas bara igen när polisen i Husby kallar folk för apor, luffare, pajasar och negrer. Detsamma gäller politikerna i stadshuset – de behandlar inte oss i arbetarområden på samma sätt som där de fick sina röster, vilket deras ständiga attacker på vår välfärd, skola och service visar.

Denna behandling är bakgrunden till vandaliseringen som en desperat form av protestyttring. Att förstå orsaken och att försvara den är däremot två skilda saker. Vandaliseringen är missriktad och destruktiv och drabbar vanliga Husbybor.

Därför är det nu åter igen tid för enhet. Idag, onsdag den 22 maj, samlar Nätverket Järvas framtid till manifestation på Husby torg: Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt!

Manifestationen kräver bland annat en oberoende utredning och ursäkt från polisen, ett stopp för polisens brutalitet och militariseringstendenser, omedelbara åtgärder för jobb och utbildning till alla unga, social upprustning av service och bostäder på våra villkor och stopp för alla privatiseringar och nedskärningar. Dessutom vill vi Husbybor se ett slut på vandaliseringen av våra hem – det är oförenligt med den gemensamma kampen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.