Foto: Gregorio Borgia/TT
Debattinlägg

”Vi kan inte längre se på när människoliv går till spillo”

Flyktingkrisen ·

”Vi kan inte längre se på när människoliv efter människoliv går till spillo. Nu är det hög tid för politiskt ledarskap. I korthet handlar det om EU:s ledare måste gå från ord till handling”, skriver Anna Carlstedt.

Om debattören

Anna Carlstedt
Ordförande Röda Korset

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varje dag kommer nya larmrapporter om flyktingkatastrofen. På Medelhavet, i gränslandet mellan Serbien och Ungern, i Syrien. 60 miljoner människor är på flykt och några av dem kommer till Sverige.

Situationen blir allt mer ohållbar. Det är dags att kalla den för vad det är: en politisk kris med humanitära konsekvenser.

Det är en likgiltighet inför människors lidande som är skrämmande.

Människor som flytt krig och konflikt tvingas ut i en fruktansvärd utsatthet och vet inte ens hur de ska få tag i mat eller vatten under flykten. Andra försöker med livet som insats att ta sig in i Europa.

Vi kan inte längre se på när människoliv efter människoliv går till spillo. Nu är det hög tid för politiskt ledarskap.

I korthet handlar det om EU:s ledare måste gå från ord till handling. Tyskland och Sverige kan inte vara de enda länderna som tar emot asylsökanden och fler legala vägar måste införas.  

Som en konsekvens av flyktingkatastroferna och det bristande politiska ledarskapet växer behovet av medmänniskor som finns där för de som flyr.

För Röda Korset står det helt klart; vi behöver bli fler volontärer som kan bidra till att asylsökanden och nyanlända får en lyckad start i Sverige. 

Röda Korset har undersökt hur engagemanget ser ut runt om in landet och vår undersökning visar att 2 av 3 skulle kunna tänka sig att engagera sig frivilligt för att hjälpa andra människor.

Av vår undersökningframkommer också att många väljer bort att engagera sig. De vanligaste anledningarna är att det tar för mycket tid och att man prioriterar annat.

Samtidigt tar sig engagemanget numera olika uttryck. Några väljer att på egen hand samla in kläder och ta med till Kos dit många flyktingar kommer via Medelhavet just nu. Andra jobbar ideellt som god man till en nyanländ person, eller fikar och tränar språk

Alla goda krafter behövs men organisationer som Röda Korset måste bli ännu bättre på att berätta att man som volontär hos oss kan göra skillnad på riktigt. Vi måste sänka trösklarna och visa att man får mycket tillbaka genom att bli volontär. 

Har man någon timma över här och där kan man lägga den på språkträning eller sociala aktiviteter. Det ger mycket, inte bara till den du möter utan också till dig själv.

Röda Korset har 30 000 volontärer bara i Sverige som var och en bidrar till en mer human värld. Men vi behöver bli ännu fler.

Som volontärgör man skillnad på riktigt och vi ser dagligen hur våra volontärer hjälper asylsökanden och nyanlända till en bra start i Sverige.

Samtidigt kan det inte vila enbart på humanitära organisationer att täcka de enorma behov som finns hos utsatta medmänniskor. Detta gäller både på hemmaplan och ute i vår värld som brinner.

Våra kommuner måste ta sitt ansvar, och självklart vår regering och deras kollegor i EU.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.