Foto: Skärmdump SVT /Fredrik Sandberg TT
Debattinlägg

”Vi kräver krafttag mot afrofobin i kollektivtrafiken”

Publicerad
RASISM ·

”Vi är tyvärr övertygade om att händelsen i Göteborg fick så pass långtgående och allvarliga konsekvenser på grund av att busschauffören är afrosvensk”, skriver företrädare för flera afrosvenska organisationer.

Om debattörerna

Momodou Malcolm Jallow
Ordförande Afrosvenskarnas forum för rättvisa
Kiqi Dumbuya Minteh
Tf chefredaktör Afropé
Kitimbwa Sabuni
Talesperson Afrosvenskarnas Riksförbund
Teysir Subhi
Medieanalytiker, samhällsdebattör

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi, organisationer och nätverk för afrosvenskar och föräldrar till afrosvenska barn, är extremt oroade över att samhället fortsätter att blunda för dokumenterat dagligt våld, rasism och förnedrande behandling riktad mot framför allt afrosvenskar.

Den händelse som uppmärksammats stort i press och sociala medier nu i helgen, då en busschaufför på väg hem från jobbet, kastades av den buss han åkte med och misshandlades av företaget Västtrafiks biljettkontrollanter och vakter, anklagad för att ha tjuvåkt, har gjort oss mycket upprörda.

Denna ständiga förnedring och detta övervåld har vi sett många gånger förr och det är oftast väktare från privata vaktbolag som gör sig skyldiga till att misshandla oskyldiga människor på detta vidriga sätt.

I detta fall som många andra måste man beakta proportionen av våld och den offentliga förnedringen, i det här fallet på den egna arbetsplatsen, i förhållande till chaufförens beteende.

Att misshandla en person, belägga honom med handfängsel, hota med att han ska bli av med jobbet och offentligt förnedra honom inför både medpassagerare och ordningsvakter/biljettkontrollanter är bortom all anständighet och sunt förnuft och måste få konsekvenser för de inblandade kontrollanterna och väktarna.

Vi är tyvärr övertygade om att händelsen i Göteborg fick så pass långtgående och allvarliga konsekvenser på grund av att busschauffören är afrosvensk.

En rad av liknande händelser under det senaste året har visat att det behövs kraftfulla åtgärder mot rasism och afrofobi framför allt bland de kontrollanter och väktare som är anställda för att upprätthålla ordning och trygghet i samhället och inte minst inom kollektivtrafiken.

Det är fullständigt oacceptabelt att dessa anställda gång på gång beter sig på ett sätt som gör att de uppfattas som skrämmande, eller att de gång på gång anklagas för att misshandla sina medmänniskor.

Det är också fullständigt oacceptabelt att den här typen av agerande ursäktas på olika sätt, när det faktiskt finns dokumenterat genom vittnesmål, mobilfilmer, övervakningskameror och skador på personer som ingripandet riktats mot.

Det är inte rimligt att vi och våra familjer ska behöva känna rädsla för att vistas i offentliga miljöer eller rädsla för vad som kan hända om vi väljer att åka kollektivt.

Vi går därför nu ut med ett upprop om kraftfulla åtgärder mot rasism och afrofobi och krav på att myndigheterna gör allt för att upprätthålla tryggheten för alla och inte minst den afrosvenska befolkningen i kollektivtrafiken och på allmän plats.

Vi utgår ifrån att det för våra politiker såväl som för transportföretag är fullständigt otänkbart att det skulle få förekomma särbehandling av personer på grund av etnicitet, ombord på de bussar och tåg som vi åker med dagligen.

Det är bra att bevakningsföretaget nu villl be chauffören om ursäkt, men det räcker inte. Krafttag måste tas mot afrofobin i kollektivtrafiken.

Vi kräver därför att:

 • Västtrafik offentligt ber om ursäkt till busschauffören.
   
 • Varje enskild händelse av det slag som inträffade i Göteborg måste, även om de inblandade friats i domstol, leda till att de inblandade får genomgå särskild utbildning och samtal kring vad som egentligen hände och varför.
   
 • Samtliga kontrollanter, väktare och ordningsvakter i kollektivtrafiken måste få djupgående utbildning i konflikthantering, samt i grundläggande mänskliga och juridiska rättigheter för enskilda i samhället.
   
 • Rekryterings- och urvalsprocessen för väktare måste ses över för att på ett effektivt sätt kunna identifiera och sortera bort de personer som inte är lämpliga eller mogna att inneha ett arbete där man kan tvingas hantera svåra situationer med människor inblandade.
   
 • Ansvariga politiker som genomför upphandlingar av kollektivtrafiken måste ställa uttalade krav på att alla anställda kontrollanter, väktare och ordningsvakter genomgår sådan grundläggande utbildning.
   
 • Varje händelse som kan misstänkas vara grundad i diskriminerande särbehandling av en människa på grund av etnicitet, ursprung, sexuell läggning, handikapp och så vidare, måste utredas särskilt, med sikte på att förbättra situationen.
   
 • DO måste granska hur den här händelsen hanteras utifrån perspektivet att det kan röra sig om olaglig särbehandling av en person på grund av etnicitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.