Det finns en fara som hotar halva Sveriges befolkning varje dag, skriver artikelförfattarna. Det handlar om sexuellt våld mot kvinnor. Därför förstärkte dessa kvinnor Hesa Fredrik igår. Foto: Isabel Sawtelle
Debattinlägg

”Vi larmar för att varna för sexuellt våld”

”Vi måste fortsätta att höja våra röster, året om, tills vi har ett samhälle fritt från sexuellt våld, övergrepp och trakasserier”, skriver Olivia Björklund Dahlgren och Mimmi Sköldberg från Fatta.

Om debattörerna

Mimmi Sköldberg
Styrelseledamot Fatta
Olivia Björklund Dahlgren
Ordförande Fatta

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

2018 var året vi äntligen fick en samtyckeslag; en sexualbrottslagstiftning som ger skydd åt den sexuella självbestämmanderätten. Men det räcker inte med en lag.

Vi måste ha ett helt samhälle som aktivt arbetar mot sexuellt våld. För statistik visar att var femte kvinna i Sverige någon gång i livet utsätts för sexuellt våld.

Igår, måndagen den 4 mars klockan 15:00, testades ”Hesa Fredrik” för första gången 2019.

Hesa Fredrik är den högljudda signal som är till för att larma om fara och signalera om viktiga meddelanden till allmänheten. Med andra ord är larmet tänkt att varna och upplysa oss för sådant som utgör ett hot mot samhället.

De faror som brukar innefattas av larmet är till exempel allvarliga miljöincidenter eller krig. Men i dagens samhälle finns fler faror att larma för.

Faror som är närvarande och hotar halva Sveriges befolkning varje dag. Som det sexuella våldet män utsätter kvinnor och icke-binära för.

Hösten 2017 exploderade sociala medier med berättelser om utsatthet av sexuella trakasserier och övergrepp.

Under den i dag mycket välkända hashtaggen #metoo fick Sverige och världen äntligen ta del av det vi länge vetat – hur utbrett det sexuellt våldet faktiskt är och vilket hot det är mot ett jämställt och tryggt samhälle.

Fler än 100 000 vittnesmål från kvinnor och icke-binära inom samhällets alla sfärer delade med sig av sina historier om sexuella övergrepp, trakasserier och sexism.

Det var en flodvåg av berättelser som för första gången på riktigt skakade om både individer, institutioner och samhället i stort. Men vad har faktiskt skett på samhällsnivå sedan dess?

Ett knappt år efter Metoo briserade var det riksdagsval i Sverige, men frågan om kvinnors och icke-binäras säkerhet, rätt till kroppslig integritet och samhällets ansvar för detta uteblev mer eller mindre helt i debatten.

Många kanske anser att Metoo i sig självt skapade förändring på grund av den uppmärksamhet som hashtagen och vittnesmålen fick i media.

Men så länge problemen finns kvar och är närvarande i samhället måste vi fortsätta att jobba för och kräva förändring.

Fredagen den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. En dag som är till för att uppmärksamma ojämställdhet och rikta fokus mot kvinnors situation såväl i Sverige som världen över.

Vi kommer denna vecka att få se en mängd aktörer som annars aldrig pratar om dessa frågor göra det. Vi kommer se kommersiella bolag agera och visa att de står upp för jämställdhet, vi kommer se politiker uttala sig och privatpersoner, män som kvinnor, höja sina röster.

Det är självklart bra att fokus läggs på dessa viktiga problem under ett par dagar i mars, men det räcker inte om vi vill nå det samhälle vi gemensamt pratar om att vi vill ha.

Vi behöver se till att lyfta sexuell våld långt upp på agendan i debatten och se till att vi har tillräckligt med resurser, reformer och det politiska ansvar som krävs för att kunna nå förändring på riktigt.

Vi måste fortsätta påminna om hur verkligheten ser ut. Fortsätta visa att vi fortfarande har lång väg kvar till ett samhälle fritt från sexuellt våld, övergrepp och trakasserier.

Därför lät Fatta igår ett kvinnovrål ljuda över Stockholm, samtidigt som Hesa Fredrik-larmet testades.

Vrålet är en påminnelse om den fara och det hot som det sexuella våldet utgör mot vårt samhälle varje dag.

Och när Hesa Fredriks avslutande signal ljöd, som ska bekräfta att faran är över, gav vi befolkningen ett alternativt meddelande som löd precis tvärtom. För faran är långt ifrån över.

Vi måste fortsätta att höja våra röster, året om, tills vi har ett samhälle fritt från sexuellt våld, övergrepp och trakasserier. Vi måste fortsätta vråla tills alla har fattat.

Om Fatta:

Fatta är en ideell medlemsförening för alla som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning. Vi arbetar med kultur och politik som verktyg, och föreläser, arrangerar events, skriver debattartiklar och producerar en podcast. Fatta ställer tydliga krav samtidigt som vi erbjuder konkreta lösningar. Vill du veta mer? Besök Fattas hemsida (fatta.nu)

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.