Debattinlägg

Vi malajer hoppas att Reinfeldt lär Thailand vad demokrati betyder

THAILANDS ANDRA ANSIKTE ·

Prins Ismail Denudom om thailändska premiärministerns besök:

Svenskar brukar betrakta Thailand som ett paradis. Men när premiärminister Yingluck Shinawatra i dag besöker Stockholm, måste vi prata om Thailands baksida – militärmakten och det ständiga undantagstillstånd som mina tre miljoner malajiska landsmän lever under i det som en gång var sultanatet Pattani. Det är dags att Sverige engagerar sig i vår fredsprocess, skriver Tengku Ismail C Denudom, prins av Pattani.

För många svenskar är Thailand ett paradis med fina stränder och hotell, en plats där man kan njuta av sin semester. Men det är dags att öppna ögonen för en annan sida av Thailand.

I södra delen av landet lever mina tre miljoner landsmän under hårda förhållanden sedan hundra år. Vi är tre miljoner malajer som inte betraktas som fullvärdiga medborgare och inte ens har rätt att prata sitt eget språk, malajiska, i skolan.

1909 delades det gamla sultanatet Pattani mellan kungen i Bangkok och den brittiska regeringen. Idag ligger ena delen i Thailand, den andra i Malaysia. Men det är samma folk på båda sidor om gränsen. Yingluck Shinawatra är premiärminister i Thailand. Men i Pattani är det egentligen inte hon som styr. Där har militären all makt. Människor lever under ett ständigt undantagstillstånd.

Idag besöker Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra Stockholm för överläggningar med statsminister Reinfeldt. Jag skulle önska att svenskarna visar sin gamla känsla för humanitet och sin fredssträvan för den thailändska regeringschefen. Samma känsla som fick svenskarna att förr engagera sig för fred i Vietnam eller till stöd för dem som led under militärdiktaturerna i Latinamerika skulle jag vilja se igen.

Svenskarna har en positiv bild av Thailand. Men det är inte ömsesidigt. Thailändska tjänstemän och politiker är misstänksamma mot Sverige och ser det som ett land som stödjer terrorism. Det beror på att den thailändska regeringen inte begriper vad yttrandefrihet är. De reagerar när människor från Pattani som bor i Sverige uttalar sig.

De förstår inte vad demokrati är.

Jag är själv inte med i någon organisation, men den malajiska gruppen PULO som arbetar för ett självständigt Pattani har sin bas här i Sverige. När deras företrädare gör uttalanden eller intervjuas av medier från olika delar världen uppfattas det i Bangkok som att Sverige stödjer terrorism.

För några år sedan blev det en konflikt mellan Sverige och Thailand. Efter ett regeringsbesök 2007 sade de thailändska representanterna att den svenska regeringen lovat hålla koll på de malajer från Pattani som lever i Sverige. Det tillbakavisades snabbt som ett missförstånd av utrikesminister Carl Bildt, som konstaterade att alla människor i Sverige har yttrandefrihet.

Den svenska regeringen måste lära den thailändska vad demokrati är.

Jag har bott länge i Sverige. Jag tycker att Sverige bör och ska engagera sig mer effektivt och på allvar för att delta i fredsprocessen. Sverige måste ta chansen eftersom det är ett av få fredssträvande neutrala länder, och utan tvivel har kapacitet att arbeta för fredlig försoning i världen.

I förra veckan skrevs för första gången ett avtal mellan den thailändska regeringen och en av rörelserna i Pattani, BRN. Avtalet innebär att parterna skall hålla samtal med varandra. Det är en bra början. Parterna har träffats förr utan att det gått att komma ens så långt. Tack vare att det denna gång skedde under internationellt överinseende, med den malaysiska regeringen närvarande, skrev parterna på detta avtal.

Det visar att omvärldens engagemang behövs.

Premiärminister Shinawatra kommenterade att hon nu vill samtalen börjar fortast möjligt. Jag hoppas att den thailändska sidan nu har den rätta viljan och att mitt folk kan få leva ett tryggt, lugnt och värdigt liv i fred. Det är dags nu.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.