Hanna Lidström, Språkrör Grön Ungdom
Foto: David Magnusson / SvD / TT / Privat
Debattinlägg

”Vi måste skydda nattklubbarna”

Nattklubbar ·

”När bilarna försvinner från stadskärnor kan parker, uteserveringar, spontana mötesplatser och nattliv ta plats. Miljöpartiet älskar städer utan bilar”, skriver Hanna Lidström.

Om debattören

Hanna Lidström
Språkrör Grön Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nattklubben är en självklar del i den gröna omställningen.

Miljöpartiet har länge förstått att konsumtionen måste ställas om från prylar till tjänster och kultur. Att lägga sina pengar på att gå ut, köpa mat och dryck, lyssna på musik och umgås är genialt ur ett miljöperspektiv.

Nattlivet tjänar sin stad väl genom att vara en faktor för inflyttning och turism. Och det är sjukt kul.

Miljöpartiet borde bli Sveriges bästa nattklubbsparti.

För att bli det behöver vi minska grannars rätt att klaga. Vi måste vara tydliga med att värna de mångas rätt till roliga nätter över den enskildes rätt att klaga.

I Stockholm har det under de senare åren funnits oroväckande exempel där ett fåtal grannar tvingat klubbar att stänga på grund av ljudnivån.

Roliga och livfulla stadsdelar stiger i populäritet, bostadspriserna stiger, gentrifiering sker, in flyttar röststarka grupper som tvingar nattklubbar att slå igen och stadsdelarna blir tråkigare och mer döda. Det här är ett dilemma i städer över hela världen. 

Vi måste skydda nattklubbarna mot särintressen. Ljud, brus och folkliv finns i städers DNA, och vill man bo i staden kan man inte kräva absolut tystnad under dygnets alla timmar.


Nattklubbar måste tillåtas att ha öppet längre.

Det ställer högre krav på trygghet, då det tyvärr finns  samband mellan öppettider och våld. En utekväll är inte rolig för den som är rädd eller råkar illa ut.

Vi ska öka tryggheten, inte tvinga klubbarna att stänga medan gästerna fortfarande har dans kvar i benen.

Miljöpartiet är överlägset bäst när det kommer till att satsa på trygg kollektivtrafik som fortsätter gå på natten. Vi borde även satsa på bra utomhusbelysning och stöd till nattvandrare och poliser, med målet att fler klubbar ska få ha öppet till fem. 

Även hur vi bygger städerna spelar roll för nattlivet. Täta städer ökar underlaget för krogar och kulturnäring. Täthet står i direkt konflikt med bildominans.

Stadsplanering som gynnar bilåkande bygger glesa, ödsliga och tråkiga städer. När bilarna försvinner från stadskärnor kan parker, uteserveringar, spontana mötesplatser och nattliv ta plats. Miljöpartiet älskar städer utan bilar.

I alla kommuner där vi styr planeras det för samhällen med mindre bilberoende och mer nattliv.

När miljöpartister pratar om livskvalité kan det lätt tolkas som promenader i skogen, närodlade grönsaker och kvällar framför brasan.

Vi måste visa att vi fattar att livskvalité också är att känna basen i bröstet, att trängas med främlingar och svettas fram till gryningen. 

I ett grönt samhälle kan vi leva roliga, spännande och mer meningsfulla liv. Där man kan dansa med gamla vänner och skratta med nya. En grön stad värnar sitt nattliv.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.