Debattinlägg

”Vi politiker har inte råd att lyssna på vandalerna”

Husby ·

”Lawen Redar (SSU) berör i sin replik bara hastigast de oskyldiga offren i Husby och hittar istället förklaringar och ursäkter åt våldsverkarna”, skriver Arin Karapet (MUF).

I måndags kväll var jag på plats i Husby för att prata med de boende om det som hade hänt kvällen innan. Tillsammans med några vänner från mitt ungdomsförbund talade jag med såväl unga som gamla, kvinnor som män. Budskapet från dessa Husbybor var entydigt. De som kastar sten, bränner bilar och skämmer ut Husby representerar inte det Husby som dessa personer älskar och är en del av. I dessa husbybor och många fler med dem finns den positiva kraft som denna stadsdel vilar på. Vid kvällens slut var jag ännu mer imponerad av hur dessa står upp mot våldet.

Det brann igen, det flög stenar igen och det gick återigen ut över förbipasserande och boende. Jag hade hoppats att få lyssna på röster från lokalbor om Husbys väg framåt. Vi politiker var där för att vi ville lyssna.

Istället hörde jag på förtvivlade frågeställningar. Varför förstör de våra butiker? Varför bränner de våra bilar? Varför krossar de våra fönsterrutor? Vad har vi gjort dem?

Det brann nära moskén, det krossades rutor på torget och personer vars enda brott var att de var på väg hemåt i sitt eget område tvingas fly i panik.

Bakom kaoset låg en grupp maskerade vandaler som sprang förbi moskén och torget skrattandes och skojandes. De hade stenar i handen som de valde att kasta mot polisen, butiker och personers hem. När dessa kastar sina stenar och bränner andras bilar är det oacceptabelt oavsett man gör det för att reagera mot ojämlikhet, diskriminering, rasism eller de klyftor som SSU:s Lawen Redar hänvisar till.

Lawen skriver att Megafonen är en väletablerad aktör för politisk förändring. Jag håller med om att Megafonen är en av få organisationer som har lyckats engagera ungdomar i sin hemort och försöker göra deras röster hörda, något som är väldigt viktigt för förortens unga.

Men om du, Lawen, precis som du skriver, är emot våld och skadegörelse som en väg framåt, då måste du hålla med om att Megafonen med sina uttalanden har skadat sin egen trovärdighet.

Vi politiker har inte råd att lyssna på dem som använder våldet som en politisk megafon, då uppmuntrar vi indirekt till mer våld i framtiden.

Husby har de senaste dagarna varit för splittrat för att vi ska hålla på med att dra isär människor ännu mer. Tyvärr är det just det som SSU Stockholm gör när man inte tittar på människan först utan istället ser en hudfärg, ett kön, en sexualitet eller en samhällsklass.

När Lawen placerar folket i Husby som en konstant exkluderad rasifierad underklass så för hon inte samhället närmare, hon sliter det isär. När hon tittar på övergripande strukturer som förklaring för enskildas våldshandlingar fråntar hon våldsverkaren dennes ansvar. När hon uttrycker stöd för en organisation som har haft alltför godtycklig inställning gentemot dessa handlingar så tar hon inte tydligt avstånd från de som vill använda våld för att höras i politiken. Handlingen ursäktas och förklaras bort, som om det vore någon annans fel än den som brände bilen.

Husby likväl som andra orter i Sverige som är socioekonomiskt eftersatta, har låga skolresultat och hög arbetslöshet, behöver en kraftsamling av ideella krafter, politiker från båda blocken och de offentliga myndigheterna. Dessa måste lyssna på de goda husbyborna, inte på våldsverkarna.

Jag vill se en politik som fortsätter att sätta jobben före allt annat, därför att jag tror att detta är en stor del i ett samhälle som ska inkludera alla. Med ett arbete får människor en större framtidstro och en bättre självkänsla. Skolan håller samtidigt på att stöpas om för att kunna möta alla utifrån deras olika förutsättningar och framförallt göra skillnad för skoltrötta unga. En stor del av dem som bor i områden som Husby bär med sig en stor entreprenörsanda. Nystartszoner kan vara en behjälplig reform för att få området att växa. Ett annat alternativ är att upplåta de befintliga lediga lokalerna i våra kommunala fastighetsbestånd för företagande och föreningar.

Om det så krävs att vi måste arbeta över blockgränserna är jag redo för ett sådant samarbete. Jag kommer att fortsätta att åka till Husby och tala med alla de goda människor som området har. Dessa vill jag ska höras högre än de som använder våldet som en politisk megafon.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.