Foto: Pi Frisk/SvD/TT
Debattinlägg

”Vi säger nej till normaliseringen av rasism”

Uppdaterad
Publicerad
REKLAM ·

”Vi säger nej till rasism och ja till öppenhet och trygghet, jämlika förutsättningar för alla människor och mångfald i det svenska samhället”, skriver Jesper Lindholm, Godwyll Osei-Amoako, Bim Eriksson och Kevin Shakir.

Om debattörerna

Jesper Lindholm
Ordförande, Stockholms Läns SSU-distrikt
Godwyll Osei-Amoako
Ordförande, Centrum Mot Rasism
Kevin Shakir
Tankesmedjan Nyskapet
Bim Eriksson
Vice Ordförande, Stockholms Läns SSU-distrikt

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverigedemokraterna lanserade igår en kampanj vid Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm som vänder sig till utländska turister på besök i huvudstaden.

Budskapet är skrivet med stora bokstäver på engelska, där man ber om ursäkt för att regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa tiggeriet i Sverige.

Vi menar istället att vi måste stå upp för öppenhet och trygghet för människor som söker sig till vårt land. Vi säger nej till normaliseringen av rasism i samhället.

När vi kontaktade SL menade de på att deras riktlinjer säger att politisk reklam inte kan censureras.

SL har ett ansvar att utveckla sin analys när de tillåter kampanjer och annan marknadsföring. Förutom juridiska aspekter måste sociala aspekter, där innehåll som är anstötligt, diskriminerande och liknande, användas för att nyansera kraven för att använda SL som kanal.

Vare sig det är Sverigedemokraterna, ett annat parti eller en partipolitiskt obunden organisation som marknadsför, så måste socialt fokus inkluderas.

Tunnelbanestationerna är till för att användas av alla.

Enligt rapporten ”When poverty meets affluence” (2015) från den norska forskningsstiftelsen ”Fafo”, finns det knappt något organiserat tiggeri i exempelvis Stockholm. Forskarstudien är baserad på 1 200 intervjuer med hemlösa rumäner och visar en representativ bild av det egentliga läget i storstäderna.

Det är informella grupper som hjälps åt för att skapa en bättre levnadsstandard. Dessutom menar den absoluta majoriteten av de intervjuade att de hellre tagit ett avlönat jobb istället för att tigga på gatan.

På grund av den höga arbetslösheten och dåliga situationen i hemlandet ter det sig dock omöjligt att kunna försörja sig på annat sätt.

Förbud mot tiggeri är därför inget alternativ i den fattigdomsbekämpning som krävs för utsatta EU-migranter i Sverige.

Visst är Sverigedemokraterna ett riksdagsparti och absolut är önskan om att stoppa tiggeriet en åsikt. Men ska vi verkligen tolerera SD:s rasistiska retorik i den nu aktuella kampanjen vid SL:s tunnelbanereklam? Eller bör vi istället kämpa för allas lika rätt till trygghet och existens?

Stockholm är huvudstaden i ett land som värnar mångfald och för det är vi stolta.

Fokus i debatter om tiggeri bör ligga i hur vi skapar jämlika socioekonomiska förutsättningar och utrotar fattigdom.

Det är tydligt att kampanjen, liksom tidigare uttalanden från Sverigedemokraterna, pekar ut romska och andra utsatta EU-medborgare. De sprider en myt om att dessa skulle tillhöra kriminella ligor.

Det innebär att kampanjen utgår från en rasistisk fördom om romer och andra EU-medborgare som tigger.

Vi säger nej till rasism och ja till öppenhet och trygghet, jämlika förutsättningar för alla människor och mångfald i det svenska samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet