Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Vi som bojkottar valet är inga passiva soffliggare”

EU-valet ·

”Genom att röstskolka den 25 maj kan vi visa att vi genomskådat den bluffdemokrati som EU är” skriver Povel Johansson och Simon Renner från Revolutionär Kommunistisk Ungdom.

Om debattörerna

Simon Renner
Förbundssekreterare, RKU
Povel Johansson
Internationell sekreterare, RKU

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Under hela våren har vi fått höra att det är viktigt att rösta i EU-parlamentsvalet den 25 maj. När det nu enbart är nio dagar kvar till valet är valhetsen enorm.

Uppmaningen om att rösta kommer från alla de etablerade partierna, från Vänsterpartiet till Moderaterna.

Genom att inte rösta i valet bidrar vi tillsammans med andra till att valdeltagandet hålls nere, vilket visar att legitimiteten för EU är låg bland det svenska folket.

Vi som bojkottar valet är inga passiva soffliggare. När vi slänger, eldar eller river våra röstkort och därmed inte röstar gör vi en aktiv handling som provocerar hela politiska etablissemanget.

Valet till Europa-parlamentet är ett bluffval som ska ge en aura av demokrati till den byråkratiska EU-makten. Det är viktigt att komma ihåg är att parlamentet i praktiken är en maktlös instans inom EU. Den verkliga makten inom EU ligger hos Kommissionen, Ministerrådet och EU:s domstol. Hit får folket inte välja sina representanter.

Genom att röstskolka den 25 maj kan vi visa att vi genomskådat den bluffdemokrati som EU är. De 2,6% av Europaparlamentets ledamöter som kommer från Sverige stärker inte det folkliga inflytandet utan minskar det. Speciellt när de politiska olikheterna är obefintliga.

Parlamentets egen statistik visar att svenska socialdemokrater och moderater röstar samma i 9 fall av 10.

Det handlar inte heller om att vi ska ha ja-sägare eller nej-sägare i Bryssel som Vänsterpartiet hävdar i sitt valdokument. EU är en union byggd av och för kapitalet, där den nyliberala politiken är inskriven i grundlagen. Det går inte att förändra i parlamentet.

Europeiska unionen har en legitimitetskris. Det totala valdeltagandet i Europa-parlamentsvalen har aldrig gjort något annat än minskat. När det första valet till parlamentet hölls 1979 röstade strax över 60 procent och i det senaste valet var siffran nere på 43 procent.

Medan vanligt folk får nedskärningar och försämringar som följd av EU, tjänar europas kapitalistklass på unionen. Det ligger därför i deras ekonomiska och politiska intresse att stärka legitimiteten för EU.

Ett argument som flitigt används för att få oss att rösta är att det är vår chans att hindra partier som Sverigdemokraterna från att ta sig in i parlamentet. Intentionen är god och visar tydligt den breda antirasistiska inställningen hos vanligt folk.

Men samtidigt hamnar många fel när man tror att rasism och främlingsfientlighet kan stoppas genom att vi sluter upp kring EU-projektet. Vi menar att det är tvärtom. Rasismen uppkommer inte ur tomma intet, den föds ur en förtvivlan och defaitism.

EU har tvingat fram en nedskärningspolitik som spätt på främlingsfientliga tendenser i hela Europa. Samtidigt som man understött en statskupp med tydligt fascistiska inslag i Ukraina.

Kapitalisterna tjänar inte på en harmonisk utveckling, utan på att spela ut europas folk mot varandra samtidigt som man reser murar mot omvärlden. Detta gör att EU-projektet till hela sin karaktär är rasistiskt, eftersom kapitalismen är rasistisk.

För oss som fått nog av nedskärningspolitik, rasism och vill att Sverige ska lämna EU finns det bara en politisk linje i valet söndagen den 25 maj: att bojkotta.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.