Övergreppen ägde rum i den tyska staden Köln under nyårsnatten. Foto: WOLFGANG RATTAY / TT
Debattinlägg

”Vidrig kvinnosyn ska inte sopas under mattan”

Publicerad
KÖLN · ”Om vi struntar i att prata om händelserna i Köln drabbar det i slutändan inte bara kvinnor. Utan också alla de utländska män som vill bo i Europa och som har en alldeles utmärkt syn på kvinnor”, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Om debattören

Rebecca Weidmo Uvell
Borgerlig opinionsbildare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På nyårsnatten gick en våg av sexuella övergrepp mot kvinnor i Köln men även i Hamburg, Stuttgart, Frankfurt och Kalmar. Stora grupper av utländska män rånade och sexuellt antastade kvinnor.

Enligt DN är de 18 män som hittills är misstänkta och de två gripna är samtliga utländska, majoriteten asylsökande.

Anmälningarna strömmade in till tyska polisen, i dagsläget är de fler än 200. Ändå tog det flera dagar innan de informerade om läget.

Dagen efter nyårsafton twittrade till exempel Köln-polisen från sitt officiella konto att ”allt fortlöpt lugnt” på nyårsnatten. Först på måndagen gick de ut med information. 

Men även en del tyska medier dröjde med att rapportera.

Rundradiobolaget ZDF väntade ända till tisdag 5 januari innan de rapporterade och bad sedan om ursäkt för att de ”felbedömt nyhetsvärdet”.

SVT var först den 5 januari, då med rubriken ”Stökigt i Köln under nyårsnatten många kvinnor attackerade” som sedan ändrades till ”Ledande tyska politiker fördömer övergreppen i Köln”.

Som om inte detta var nog började Kölns politiker att först instruera kvinnorna i staden att  ”hålla män på armlängds avstånd” och ändra sitt eget beteende. 

Och någonstans här känner jag bara att nu räcker det. Verkligen. 

För det första är det absolut inte kvinnor som ska ändra något beteende utan män med unken kvinnosyn är de som ska ändra sig, och straffas. 

För det andra, om media medvetet börjar låta bli att publicera nyheter för att de är oroliga för rasistkortet är en otrolig allvarlig utveckling. Pressetiken kräver att media förhåller sig konsekvensneutralt till publiceringar. 

För det tredje måste vi någon gång kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi måste kunna prata om att vissa utländska män har en kass kvinnosyn som till viss del beror på kulturella och religiösa skäl.

Om vi struntar i att prata om det drabbar det i slutändan inte bara kvinnor. Utan också alla de utländska män som vill bo i Europa och som har en alldeles utmärkt syn på kvinnor. För det finns även många sådana. 

Tyska politiker har nu gått ut med att de förövare som är asylsökande eller har fått uppehållstillstånd borde utvisas omedelbart. Retoriken är hård. Och det ska den vara. 

För vi ska inte under några omständigheter skapa oss ett samhälle heller i Sverige där vidrig kvinnosyn och sexuella övergrepp sopas under mattan med kulturrelativismens kvast.

Då får vi ett samhälle där olika regler gäller olika människor beroende på etnicitet. Där vi tummar på de regler och den värdegrund vi satt upp som standard för hur man ska bete sig mot varandra.

Och centimeter efter centimeter börjar vi då backa från alla de stora feministiska framsteg vi tagit. Det samhället vill inte jag ha. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet