Debattinlägg

Vilks lycklig av uppmärksamheten kring mordplan

Journalistern Kurdo Baksi:

LARS VILKS Visst är Lars Vilks lycklig när han avfyrar stora leenden mot fotografer i samband med att oseriösa mordplaner mot honom ”avslöjas” via skumma mellanhänder som Göteborgs tingsrätt väljer omsorgsfullt. I och med att Vilks inte har ett eget riktigt liv ser han sitt liv som ett konstprojekt. Lars Vilks har blivit en seriefigur i underhållningsbranschen, skriver journalisten Kurdo Baksi i en replik till Lars Vilks.

Den 21 september skrev jag följande på Twitter med anledning av att fyra män (som blev tre över en natt) häktats på Göteborgs tingsrätt för mordplaner mot Lars Vilks: ”Lars Vilks och SÄPO-gubbar är nu Sveriges lyckligaste gubbar! SÄPO behöver mera pengar och Lars Vilks mer pr!”

Och Helle Klein twittrade vidare min text men svartmålas ändå av såväl Vilks som andra. Sedan när blev det brottsligt att vidarebefordra Twitter? Det är jag som har skrivit på Twitter om Lars Vilks och det jag som behöver förklara mig. Ingen annan!

Jag är väldigt stolt över min Twitter eftersom det sammanfattar det elaka scenariot som SÄPO och Lars Vilks regisserar med jämna mellanrum sedan 2007 då Vilks offentliggjorde sina konstnärligt bedrövliga rondellkarikatyrer.

SÄPO är lycklig nu eftersom varje hot om så kallad ”islamistisk terror” ger klirr i kassan trots att Sverige och Europa har drabbats mycket allvarligare av nazistiskt våld än Islam-inspirerad våld. Enligt den europeiska polisbyrån (Europol) utsattes européerna för 249 terrorattentat i nio länder under 2010. Av dessa kan endast tre benämnas som ”muslimsk” terrordåd. Muslimer står alltså bara för en procent av all terrorism i Europa. Sju personer mördades under det gångna året i terrorattacker i Europa, varav sex i attacker med vänsterextrema och anarkistiska motiv i Grekland. Totalt greps 611 personer för terrorrelaterade brott i Europa. Av dem är 179 islamister.

Under 2009 då, kan vän av ordning fråga sig? 294 terrordåd ägde rum under 2009 i sex europeiska länder. Nästan alla dessa brott var separatistiska (97 procent av alla separatiska brott ägde rum i Frankrike och Spanien. Ett enda attentat utfördes av s k radikala islamister..

Hur mycket drabbas Sverige av våld med kopplingar till muslimer? Väldigt, väldigt sällan. Våld med kopplingar till nazister och de ”autonoma” är det vanligaste. Mellan 1999 – 2009 begick svenska nazister, personer i vit-makt-rörelsen, 14 politiska mord och dråp. Offren var bland annat attacker på homosexuella och mörkhyade.

Och nazister har begått 211 fall av misshandel under samma period. Enligt Säpo är 845 personer ut vit makt-miljön är aktiva i nazistiska eller främlingsfientliga kulturer och organisationer. (Rapporten ”Våldsam politisk extremism”, Säpo och Brottsförebyggande rådet, 2009).

P g a aktörer som Lars Vilks spenderas miljontals kronor för att bekämpa nästan icke-existerande islamiskt våld i Sverige, medan man stämplar nazistiskt våld som pojkstreck. Den borgerliga regeringen gav i februari 2010 Säkerhetspolisen uppdrag att sammanställa en rapport om ”en nationell helhetsbild över den våldsbejakande islamistiska extremismen” i Sverige trots detta arbete är en del Säpos verksamhet.

Det var detta som jag menade när jag sade att SÄPO är lyckligt eftersom de slipper nu igen prioritera att bekämpa det största hotet mot Sveriges befolkning: nazistiskt och främlingsfientligt våld!

Visst är Lars Vilks lycklig när han avfyrar stora leenden mot fotografer i samband med att oseriösa mordplaner mot honom ”avslöjas” via skumma mellanhänder som Göteborgs tingsrätt väljer omsorgsfullt (mellanhänderna alltså!)? Vad är gubbens största signum och projekt? Jo, Vilks söker hela tiden ”tacksamma inslag” och ”intressanta mekanismer” för att kartlägga konstens eller s k projektets gränser. I och med att Vilks inte har ett eget riktigt liv ser han sitt liv som ett konstprojekt med det mindre roliga facitet att många oskyldiga muslimer får tillbringar månader får tillbringa i häkten och celler p g a hans stolligheter. Han har inte heller dragit sig för att kalla sig som inhoppare i underhållningsbranschen.

Men Vilks har glömt en viktig detalj: Han har blivit en seriefigur i underhållningsbranschen. Frågan är bara hur länge det ska vara så.

För övrigt vill jag säga till SVT Debatt som valt rubriken ”Mordplaner mot mig firas av Helle Klein och Kurdo Baksi”: Jag firar aldrig mordplaner mot någon och att rubriken är missvisande.

För övrigt anser jag att Lars Vilks får säga och teckna vad han vill, bara man vet om han är konstnär, islamhatare eller seriefigur!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.