Foto: Malin Rudblom/TT
Debattinlägg

”Visstidsjobben är viktiga för ungdomar”

Jobb för unga ·

”Visstidsanställningar är en jobbskapare som ger många, främst unga, en väg in på arbetsmarknaden”, skriver Stefan Koskinen.

Om debattören

Stefan Koskinen
Förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När den fackliga debattören Daniel Söderberg Talebi i en debattartikel hos SVT Opinion försöker sprida bilden av att visstidsanställningar håller på att göra dagens ungdomar till ”Generation Otrygg” har han inte gjort sin historieläxa.

Vi får gå tillbaka ända till 1960-talet om vi ska hitta en tid när stora grupper ungdomar kunde gå direkt från skolan till fasta anställningar.

Själv kom jag ut som 20-åring på 1980-talet och började med en lång rad visstidsanställningar inom äldreomsorgen, som lärarvikarie och som journalist. Visst var det stundtals osäkert, men jag visste att det var min möjlighet att få visa vad jag kunde och en väg in på arbetsmarknaden.

Faktum är att visstidsanställda för 30 år sedan hade en mycket svagare ställning på arbetsmarknaden än i dag.

Nu finns diskrimineringslagstiftning och regler i kollektivavtal som stärker de visstidsanställdas skydd. Föräldraledighetslagen och semesterlagen har också ändrats för att ge visstidsanställda samma rättigheter som fast anställda.

Tjänstesektorn, som jag representerar, bidrar varje år till att tusentals unga kommer in på arbetsmarknaden och bygger erfarenhet som kan hjälpa dem i deras framtida yrkesliv. Det är vi stolta över.

Men den rollen riskerar att kraftigt försämras framöver om fackliga krafter får gehör för sina krav att slopa eller åtminstone kraftigt begränsa visstidsanställningarna. Resultatet blir inte ökad trygghet för de som är visstidsanställda – utan minskad – eftersom många av dem kommer få se sina arbeten försvinna.

Jag undrar om Daniel Söderberg Talebi tycker att det är ett rimligt pris.

För många av våra företag är möjligheten att kunna visstidsanställa avgörande för verksamheten. Säsongen kan vara kort, efterfrågan ojämnt fördelad över dygnet eller så önskar de anställda själva en anställning som sträcker sig över en viss period.

Visstidsanställningar är en jobbskapare som ger många, främst unga, en väg in på arbetsmarknaden.

Fackliga organisationer, och politiker som står dessa nära, kombinerar gärna få enskilda fall med teoretiska beräkningar för påvisa missbruk av visstidsanställningar. Men de allra flesta visstidsanställningar är resultatet av kollektivavtal som arbetsgivare och arbetstagare förhandlat fram tillsammans.

Andelen visstidsanställda har inte förändrats nämnvärt de senaste åtta åren. Detta trots ökade krav på snabba omställningar, längre öppettider och mer flexibel service i tjänstesektorn.

Svenska arbetsgivare har istället kunnat erbjuda fler personer tillsvidareanställningar trots de ekonomiskt dåliga tiderna.

Debatten borde inte handla om de ungdomar som får en visstidsanställning – för all statistik visar att de är på väg mot ett fast jobb.

Debatten borde handla om de ungdomar som inte får en visstidsanställning – för de riskerar ett livslångt utanförskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.