Foto: Markus Dahlberg / TT/ANDERS WIKLUND / TT
Debattinlägg

”Vitlök, koriander, lakrits och svett luktar också”

Snus ·

”Vem bestämmer vad som luktar snus? Hur skall det bedömas om jag snusar och samtidigt tuggar Extra? Vi bor i ett land där landstingets politiker har tid att koncentrera sig på en sådan sak”, skriver Mikael Tornving.

Om debattören

Mikael Tornving
Komiker, snusare, f d undersköterska

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Politiker i Uppsala läns landsting vill förbjuda sina anställda att lukta snus. Tanken är att bespara skattebetalarna obehag. 

Spontant känns det som att det kan uppstå problem med gränsdragningen.

Vem bestämmer vad som luktar snus? Är det Ettan eller Catch White Eucalyptus? Hur skall det bedömas om jag snusar och samtidigt tuggar Extra?

När skall det anses att det drabbar andra? Är det när de spyr eller bara rynkar lite på näsan? Vem skall man rapportera till och vilken typ av sanktioner skall sättas in – tandborstning eller löneavdrag?

Frågorna är många men låt oss inte vara negativa. Man kan se åtgärden ur minst två perspektiv: Det ena perspektivet visar att vi bor i det bästa av länder.

Vi bor i ett land där landstingets politiker har tid att koncentrera sig på en sådan sak som att någon patient kanske kan bli störd av att någon landstingsanställd luktar snus vid något tillfälle.

I Syrien har de fullt upp med annat, men i Uppsala tar de sig tid att diskutera detta inom den politiska ledningen, formulera en policy, förankra, remittera (får man hoppas) och till slut fatta beslut.

Det är inte gjort i en handvändning i landstingsvärlden. Det är många möten, powerpoints och mycket mailande fram och tillbaka. Man kan bara lägga tid och möda på sådant om allt annat fungerar som det ska, en byråkrati består ju av människor som vill göra ett bra jobb.

De söker ständigt nya uppgifter och ansvarsområden när de gamla uppgifterna är avbetade. Tydligen fungerar vård, kollektivtrafik och alla andra områden perfekt i Uppsala.

Det visar också att landstinget i Uppsala gärna vill skydda sina medborgare mot vad landstinget anser kan uppfattas som obehagligt.

Medborgarna ska inte bara slippa lukten av snus, de ska också slippa säga till att de upplever det som obehagligt.

De måste i och för sig anmäla obehaget vilket kan upplevas som obehagligt i sig, men där kan säkert landstinget utarbeta någon form av anonym anmälan med en app eller så.

Någon kanske hävdar att landstinget agerar ungefär som den sortens gränslösa, överbeskyddande förälder som får sina barn att börja röka cannabis och stänga av mobilen när de går ut på kvällarna, flytta hemifrån tidigt och aldrig, aldrig, aldrig komma hem till jul.

Någon kan ha en poäng i det. Men varför stanna vid snus?

Vitlök, koriander, lakrits, havarti och svett luktar också.

Löp linan ut, var lite kreativa.

Ur ett annat perspektiv är förbudet det slutgiltiga beviset på att det är hög tid att tillsätta en bred statlig utredning med experter som, sannolikt, kommer fram till att landstingen skall läggas ner och sjukvården organiseras om på nationell nivå.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.