STOCKHOLM 20 170 618 Statsminister Stefan Löfven talar på Spånga IP under politikerveckan i Järva. Foto: Marcus Ericsson / TT / kod 11470
Statsminister Stefan Löfven talar på Spånga IP under politikerveckan i Järva. Foto: Marcus Ericsson / TT
Debattinlägg

”Ingen blir glad av ett nytt Almedalen”

Opinion ·

”Vad är vitsen med en ny sandlåda för proffstyckare och lobbyister? Vi vill se en mötesplats för människor från alla delar av samhället”, skriver Jakob Wallgren, Lena Malmberg och Tomas Lenke.

Om debattörerna

Jakob Wallgren
IT-konsult, aktiv i partiet Medborgerlig Samling
Lena Malmberg
Egenföretagare och konsult, aktiv i partiet Medborgerlig Samling
Tomas Lenke
Affärsutvecklare, aktiv i partiet Medborgerlig Samling

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Politikerveckan i Järva är över för den här gången.

Vi har lyssnat till partiledartal och varit på intressanta seminarier och minglat med mycket folk. Det vill säga, mycket folk i profilkläder, som delade ut informationsblad till varandra.

Där fanns politiker, funktionärer, aktivister, socialarbetare och inte minst många poliser. Men nästan inga boende från Järva.

De järvabor vi haft mest kontakt med var 12-åriga grabbar som var begivna på innehållet i vår godisskål. Det är väl ok, men vad vi längtade efter var samtal med människor från området. För det finns mycket att diskutera.

Hur ska vi göra för att vända den destruktiva trenden av utanförskap, dåliga skolresultat och kriminalitet i utsatta förorter?

Och hur ska vi få en närmare dialog mellan medborgare och politiker?

Flera av riksdagspartierna – både till vänster och höger – har knappt varit representerade, annat än med en snabbt landsatt partiledare, som gör sin grej: håller ett tal och drar sedan iväg till nästa punkt på dagordningen.

Politikerveckan i Järva är ett relativt nytt initiativ. Föreningen The Global Village arrangerade veckan för första gången förra året. Då talade enbart Gustav Fridolin.

I år var samtliga partiledare för riksdagspartierna på plats, plus feministiskt initiativ. Evenemanget växer och har goda förutsättningar att inom några år bli ett av landets viktigaste forum för samhällsdebatt.

Om toppolitikerna är på plats är det bara en tidsfråga innan de professionella som hämtar näring ur det politiska ekosystemet dyker upp. Inom ett år eller två får vi branschorganisationer, fackföreningar, pensionsjättar.

Men vad är vitsen med en ny sandlåda för proffstyckare och lobbyister? Vi vill se en mötesplats för människor från alla delar av samhället. Ingen blir glad av ett nytt Almedalen.

Det har kommit förslag om ett större inslag av nöje och musikartister för att locka vanligt folk – men vi tror tvärt om att de politiska frågeställningarna räcker.

Det finns väl inga människor i Sverige som konfronteras så brutalt med konsekvenserna av politikernas beslut – eller politikernas oförmåga att fatta beslut – som de boende på Järvafältet?

Vad som behövs är bättre marknadsföring, och inte bara i den närmaste bostadsområdena.

Politikerveckan i Järva har potential att bli en mötesplats för hela Stockholm. Här måste arrangören få stöd från offentligt håll för att nå så många som möjligt.

Vi som skriver det här är inga proffspolitiker.

Vi är vanliga människor med vanliga jobb som engagerat oss politiskt, därför att vi ser hur politiken i Sverige alltmer förvandlas till ett skråväsende. En smal, specialiserad bransch för en liten elit, när det istället borde vara ett öppet samtal som engagerar hela samhället.

Vi är tacksamma för att The Global Village sått fröet till något som har chans att bli en världsunik mötesplats för samhällsdialog. Och vi ger oss inte i första taget!

Nästa år är vi tillbaka i Järva igen med förhoppningen om raka, ärliga samtal med människor från området. Så, järvabor, vi ses nästa år!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.