Foto: Yves Logghe/AP
Debattinlägg

”Hökmark flyttar fokus från sakfrågan”

Opinion ·

”Ungern utgör i dagens EU utgör ett unikt exempel på hur en auktoritär ideologi alltmer sluter sitt grepp om ett centraleuropeiskt land, samtidigt som dess svenska systerpartier inte aktivt arbetar mot detta”, skriver Birgitta Ohlsson (L) och Cecilia Wikström (L).

Om debattörerna

Cecilia Wikström
Europaparlamentariker (L)
Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (L)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Gunnar Hökmark kritiserar vår sedan sju år upprepade uppmaning till Moderaterna och Kristdemokraterna att aktivt arbeta för att utesluta det Putininspirerade Fideszpartiet i Ungern ur EPP-gruppen i Europaparlamentet.

I stället för att bemöta sakfrågan om hur två demokratiska, svenska partier kan acceptera ett diktaturvurmande parti i sin egen partigrupp kritiserar han istället liberala partier för att inte agera mot det som sker i Rumänien.

Rumänien har sedan länge stora problem med bland annat korruption och diskriminering av romer, vilket vi liberaler har uppmärksammat i många år. Vi har krävt att landet bör dras inför EU-domstolen när medborgerliga fri- och rättigheter, och minoriteternas, såsom romernas, kränks.

Samtidigt finns stora skillnader mellan Ungern och Rumänien ifråga om de utmaningar som länderna står inför. Ungern är en demokrati i fritt fall med en nationalkonservativ regering som hyser avsky mot allt vad liberala värden innebär. Rumänien å sin sida är visserligen ett land med stora utmaningar vad gäller korruption, anti-ziganism och nepotism men det är än dock ett land med en relativt välfungerande demokrati och en rättsapparat som fungerar.

Hökmark använder i sin replik den rumänska regeringens förslag om att förmildra straffet för korruption som ett bevis på att Ungern och Rumänien skulle vara jämförbara. Om Hökmark hade haft en objektiv tolkning, så hade han också nämnt att ett dessa förslag stoppades av de fredliga protesterna och att Rumäniens  konstitutionsdomstol följaktligen stoppade ytterligare försök att avskaffa korruptionsstraff för politiker.

Faktum kvarstår nämligen att Ungern i dagens EU utgör ett unikt exempel på hur en auktoritär ideologi alltmer sluter sitt grepp om ett centraleuropeiskt land, samtidigt som dess svenska systerpartier inte aktivt arbetar mot detta.

Att Hökmark inte väljer att erkänna detta faktum i sitt debattsvar är ett uttryck för att han inte nämnvärt bryr sig om skillnaden. Det viktiga verkar för honom tycks vara att svartmåla liberala partier i syfte att flytta fokus från sakfrågan om den synnerligen alarmerande situationen i Ungern.

Dessutom är det direkt felaktigt av Hökmark att påstå att Cecilia Wikström aktivt skulle ha stöttat rumänska partiers vilja att etablera fullständig makt i landet. Detta har aldrig skett.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.