Debattinlägg

”Attacken – en väckarklocka för svenska medier”

DDOS-attacken ·

”Public Service stod pall, både online och i sändningar, och om liknande överbelastningsangrepp (DDOS) utförs samtidigt som ett väpnat angrepp mot Sverige kommer korrekt information fortfarande nå svenska folket den vägen”, skriver Lars Wilderäng.

Om debattören

Lars Wilderäng
Författare och bloggare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Angreppet mot svensk media och diverse andra sajter i lördags visade att det svenska samhället är robust och att korrekt information kan spridas även vid kris.

Public Service stod pall, både online och i sändningar, och om liknande överbelastningsangrepp (DDOS) utförs samtidigt som ett väpnat angrepp mot Sverige kommer korrekt information fortfarande nå svenska folket den vägen.

Gammal är alltid äldst sägs det. Under kalla krigets ständiga hot om totalt krig ansågs TV och FM-radio vara tillräckligt för nyheter och information i realtid, kombinerat med tryckta tidningar dagen efter.

I dag har vi vant oss vid omedelbara nyheter online, men när de inte finns kan man fortfarande lyssna på den FM-radio som i princip alla hushåll har tillgång till, eftersom vi inte släcker ner FM till fördel för DAB, som ingen har.

Därtill verkar SVT och SR tagit seriöst på sin krisberedskap och drabbades inte av lördagens DDOS-attacker.

Ska man ta privata mediers uttalanden om att de är samhällskritisk verksamhet och demokratins kärna på allvar, så borde dessa mediahus se till att säkra sina onlinesystem mot enkla DDOS-attacker.

Nu kan man tänka sig att en skarp attack inkluderar flera angreppsvektorer, där man också försöker styra om DNS för att skicka trafiken till falska sajter, eller hacka sig in på nyhetstjänster för att placera falsk nyhetsrapportering.

Övriga tjänster kan man sänka med DDOS. Ur det perspektivet kanske lördagens testangrepp var lyckat.

Att ingen hackergrupp tagit på sig dådet talar för att det kan handla om test från främmande makt. Angreppet skedde samordnat via ryska Internetleverantörer som Megafon, Golden Telecom, COMCOR och Rostelekom.

Det kan förstås ge en antydan om vilken främmande makt.

Dock kan vem som helst med lite pengar hyra in sig i ryska botnät för en detta. Det är inte ens speciellt dyrt, speciellt inte för endast två timmars botnät.

Förhoppningsvis kan angreppet agera som väckarklocka åt de medier som skriker högt om att de är samhällskritisk verksamhet och att två timmars frånvaro av möjligheten att läsa pseudonyheter, kändisskvaller och återpubliceringar av YouTube-filmer på Aftonbladet.se hotar demokratin.

Man kan jämföra med till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som inte gick ner utan istället rapporterade om angreppet.

Är man samhällskritisk medföljer ansvar. I själva verket svarade istället sociala medier upp.

Facebook och Twitter är helt enkelt för kraftfulla system för att sänkas i sin helhet. En angripare vill även använda dessa system för att sprida desinformation i skarpt läge.

Det är därför av största vikt att samhällskritiska aktörer finns med etablerade och verifierade konton på sociala medier, för att vid kris kunna sprida korrekt information och kväsa ryktesspridning.

Det var just där på sociala medier man hittade ylande kränkta journalister medan angreppet pågick.

Vilket förstås är positivt, även om man kunde önska saklig nyhetsinformation från dem under krisen istället för gnäll.

Fast vid ett riktigt angrepp mot Sverige kanske man istället sänker hela Internet och bryter strömmen.

Då är det FM-radio som gäller.

I lördags gick livet vidare. Sverige klarar sig utan Aftonbladet.se i två timmar.

Om DDOS – attack från många datorer

  • En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datasystem attackeras i syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.
     
  • En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.
     
  • Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.

Källa: MSB / SVT / TT

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.