Zozan Inci, Roks
Debattinlägg

”Betala ut de öronmärkta pengarna till kvinnojourerna!”

Publicerad
Vårbudgeten ·

”Låt inte de öronmärkta pengarna till kvinnojourerna frysa inne, håll fast vid målet att betala ut de utlovade 100 miljonerna per år fram till 2018”, skriver Zozan Inci.

Om debattören

Zozan Inci
Ordförande Roks

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag lämnar regeringen sin ekonomiska vårproposition till riksdagen och Roks vill slänga in en brasklapp: Låt inte de öronmärkta pengarna till kvinnojourerna frysa inne, håll fast vid målet att betala ut de utlovade 100 miljonerna per år fram till 2018.

Annars kommer antalet kvinnor som avvisas från skyddade boenden att öka.

Vi vet regeringen anser det vara en fråga av hög prioritet att motverka mäns våld mot kvinnor. På sin hemsida skriver man:

”Kvinnors utsatthet för sexuellt, fysiskt eller psykiskt våld är ett allvarligt hinder för jämställdhet och kvinnors fulla åtnjutande av mänskliga rättigheter.

Kvinnojourerna och tjejjourerna utför ett betydelsefullt arbete med stöd och skydd för kvinnor och tjejer som utsatts för våld.

De utgör ett viktigt komplement till kommunernas ansvar för att erbjuda skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor och deras barn.”

I linje med detta avsatte regeringen 100 öronmärkta miljoner kronor per år i budgeten för åren 2016 till 2018 för att stötta landets kvinnojourer. Nu visar det sig att bara hälften av de statliga medlen betalats ut.

Roks sammanställning visar att ingen av de jourer som hittills svarat har fått hela beloppet som de begärt.

På de flesta av våra jourer arbetar de allra flesta kvinnor ideellt, vilket innebär att de sällan har tid att fylla i långa och tidskrävande ansökningsblanketter.

Många upplever också att ansökan är alldeles för krånglig och svårtydd. Varför Socialstyrelsen, som fördelar pengarna, valt att utforma så komplicerade ansökningar är för oss ett mysterium. Dessutom är det diskriminerande att inte alla klarar att fylla i dem korrekt.

Konsekvenserna av att inte fördela pengarna är stora.

Enligt en sammanställning som Roks har gjort ökar antalet avvisningar från skyddade boenden på grund av platsbrist.

På de 50 boenden som svarat i vår undersökning avvisades förra året 2 036 kvinnor och barn, vilket är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. Och jourer kommer att tvingas skära ner sin verksamhet och i vissa fall stänga sin verksamhet.

Detta är givetvis helt oacceptabelt!

Regeringens mål var att ge kvinnojourerna en mer långsiktig finansiering genom dessa statsbidrag.

Stå nu fast vid detta mål och betala ut de pengar ni lovat landets kvinnojourer. Och gör det omgående!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Vårbudgeten 2016

Mer i ämnet