En örfil förändrar allt

På ytan verkar allt vara perfekt. Hector ska fylla 40 och släkt och nära vänner samlas för en avslappnad grillfest i familjens trädgård.

Vinet flödar och stämningen är på topp. Allt tar dock en plötslig vändning när de närvarande barnens lek urartar och Hectors kusin Harry utdelar en örfil.

Örfilen är en provokativ och hyllad australiensisk dramaserie i åtta delar, där de inblandade medelklassfamiljernas värderingar sätts i gungning efter den utdelade örfilen. Reaktionerna är starka och mannen som slog ställs inför rätta. Detta splittrar vänkretsen och vännerna tvingas att välja sida i konflikten.

Tittarna får sedan följa händelseförloppet genom åtta personer. Deras olika historier komplicerar intrigen än mer och samtliga vi följer påverkas på ett eller annat sätt av örfilen. De inblandade tvingas också göra upp med sina egna tillkortakommanden, som drogberoende, skilsmässor och otrohet.

Serien undersöker vad som är gångbart bland medelålders människor. Har man rätt att lägga sig i andra människors liv och barnuppfostran? Och vilka värderingar är acceptabla i ett modernt samhälle? Programmet baseras på Christos Tsiolkas succéroman med samma titel. Örfilen är flerfaldigt prisbelönad, bland annat vid tv-festivalerna i Monte Carlo och Banff.

I rollerna: Jonathan LaPaglia, Sophie Okonedo, Alex Dimitriades, Essie Davis m.fl.