Best of OS i London

Foto: Scanpix

OS i London blev en riktig idrottsfest med många oförglömliga ögonblick – både på och utanför tävlingsarenorna. Här är ett urval av allt som hände under 2012 års olympiska spel – en del tråkigheter men mest mäktiga prestationer av de aktiva.

Phelps och de 18 gulden

Simkungen Michael Phelps gjorde det ”omöjliga” i Peking-OS 2008 när han vann åtta OS-guld. Han kom till London med totalt 16 OS-medaljer (varav 14 guld) – och fick ta med sig ytterligare sex medaljer hem.

När han och det amerikanska laget vann lagkappen på 4x200 meter fritt blev han historisk. Guldet var Phelps 15:e i OS-sammanhang och med det blev han den främste olympiern någonsin. När han lämnade OS hade han tagit sin 22:a medalj, varav 18 guld.

Sally Pearsons guldvrål

Den stora förhandsfavoriten på 100 meter häck, Australiens Sally Pearson, satte världsårsbästa och nytt OS-rekord när hon vann finalen på 12,35. Pearson pressades av Dawn Harper och vann med ynka två hundradelar – något som fick henne att utbrista i ett stort guldvrål.

Ny trippel av Bolt

I Peking slog Usain Bolt världsrekord och vann guld på både 100, 200 och 4x100 meter. Det blev ”bara” ett världsrekord den här gången (ett rejält sådant, på 4x100 meter) och ett olympiskt rekord (100 meter) men de tre gulden lyckades jamaicanen försvara.

200 meter blev det dessutom totalt succé för Jamaica när Bolt vann före landsmännen Yohan Blake och Warren Weir.

Murrays finalslakt

Andy Murray vann inte bara OS-guldet i tennis – han krossade världsettan Roger Federer i finalen med 6-2, 6-1, 6-4 till hemmapublikens stora jubel.

Sundhage ledde USA till guld

Damfotbollen bjöd på mycket dramatik. Japan säkrade finalplatsen efter en riktig rysare mot Frankrike i semifinalen. Lika dramatiskt var det i semifinalen mellan USA och Kanada när Alex Morgan till slut avgjorde – i tredje tilläggsminuten i andra förlängningskvarten.

Finalen slutade dock som i Peking 2008 – Pia Sundhage ledde USA till guld. Amerikanskorna besegrade Japan med 2-1 i den jämna finalmatchen.

Mexikos finalskräll

Brasiliens ”OS-förbannelse” håller i sig. Fortfarande har inte brassarna lyckats vinna något OS-guld. Mexiko skrällde i finalen och vann med 2-1 tack vare två mål av Oribe Peralta.

Attar sist – men fick ovation

80 000 personer på en fullsatt OS-stadion gav 800 meters-löparen Sarah Attar, iförd heltäckt dräkt och huvudduk, en stående ovation under hennes försök. Hon slutade dock tvärsist på 2.44,95.

Rekordkrossen på 4x100 meter

USA:s damlag över 4x100 meter krossade Östtysklands gamla världsrekord från 1985 när de vann på 40,82. Allyson Felix, som var med i laget, vann dessutom guld på 4x400 meter och 200 meter. Hon lämnade därmed OS med tre guld – lika många som självaste Usain Bolt.

Mattias Steiners öde

I Peking vann tyske tyngdlyftaren Matthias Steiner OS-guldet i supertyngdvikt efter en makalös prestation. På prispallen hade han med sig ett foto av sin döda fru – ett oförglömligt ögonblick i OS-historien. När han så skulle försöka försvara titeln i London gick det helt fel. Han tappade balansen och fick 196 kilo över nacken!

Xiangs OS-dröm krossad – igen

Oturen grinar kinesen Liu Xiang i ansiktet när det gäller OS. I hemma-OS i Peking kom en skadad Liu till tävlingarna och försökte starta, men en hälseneskada gjorde det omöjligt för hemmaidolen att genomföra loppet. Han lämnade OS i tårar utan att ha haft möjlighet att tävla över huvud taget.

I London var det samma hälsena som orsakade fallet i försöksloppet. Den här gången kom Liu inte över den första häcken. Finalen vanns av amerikanske storfavoriten Aries Merritt.

Douglas gulddubbel

16-åriga amerikanskan Gabrielle Douglas slog igenom med dunder och brak när hon efter ett imponerande program i fristående vann damernas mångkampsfinal i gymnastik. Dessutom var hon med i USA:s lag som vann lagfinalen.

Brittisk familjelycka i triathlon

Familjen Brownlee i Leeds hade all anledning att glädjas efter herrarnas triathlontävling. Först knep Alistair Brownlee guldet och 30 sekunder senare sprang brodern Jonathan i mål som bronsmedaljör.

Dubbla guld för Mo Farah

Publikens jubel ökade till ett dån när Mo Farah höll undan och vann guldet på 5 000 meter. Stämningen var minst lika bra en vecka tidigare när britten tog hem segern på 10 000 meter.

Ennis bäst i sjukampen

Inför London var sjukamparen Jessica Ennis de brittiska olympiska spelens ansikte – hon fanns på reklampelare, på glansiga magasin och bussar. Och hemmahoppet levde upp till förväntningarna när hon säkrade guldet inför hemmapublikens vrål.

Rudisha vann rekordsnabbt

David Rudisha motsvarade sitt stora favoritskap på 800 meter – med råge. Han vann på 1.40,91 och putsade sitt eget världsrekord med en tiondel.

Sanchez guldtårar

Åtta år efter sin senaste globala seger vann Felix Sanchez guldet på 400 meter häck efter ett tufft upplopp. Efteråt sjönk Sanchez ihop på banan och plockade fram ett foto av sin framlidna farmor som han hade innanför tävlingsdräkten och kysste det. Vid prisutdelningen kom det fler tårar – både hos Sanchez och publiken.

Läggmatchsskandalen

Åtta badmintonspelare stängdes av efter att de medvetet försökt förlora sina matcher för att få en bättre lottning i fortsättningen av turneringen. Världsettorna Wang Xiaoli och Yu Yang mötte ett sydkoreanskt par när de buades ut av pubilken för sin ovilja att vinna matchen.

Defars guldskräll

Meseret Defar skrällde och sprintade ifrån favoriten Tirunesh Dibaba på 5 000 meter. Därmed lyckades Defar ta sitt andra OS-guld (hon vann även i Aten 2004).

Favoriten Aregawi femma

Etiopiskan Abeba Aregawi, som är svensk medborgare, hade ett struligt lopp med dåliga positioner och blev bara femma på 1 500 meter. Storfavoriten fick en knuff och nära att fall vid klockringningen och trasslade in sig på nytt på upploppet.

Guldet gick till turkiskan Asli Cakir Alptekin före landsmaninnan och skrällen Gamze Bulut.

Norge fick slita för handbollsguldet

Norges damer försvarade sitt OS-guld från Peking 2008 tack vare 26-23 i finalen mot Montenegro (som skrällde i slutsekunden mot guldfavoriten Frankrike i semifinalen). Norskorna fick emellertid slita rejält för segern och avgjorde med 45 sekunder kvar.

Heidler fick bronset – till slut

Tyskan Betty Heidler kunde till slut få med sig ett brons i slägga – runt en timme efter sitt kast. I den femte omgången fick hon på ett långt kast, som inte registrerades av funktionärerna. Efter stort kaos så mättes till slut kastet efter hjälp av videogranskning till 77,13. Där letade funktionärerna upp nedslagsplatsen och mätte med måttband.

Tatjana Lysenko vann efter 78,18.

19-åring skrällvann spjutguldet

Tidernas spjutsensation blev ett faktum i London. Blott 19-årige Keshorn Walcott förbättrade sitt personliga rekord två gånger och vann OS-guldet på 84,58.

Kinesiska snabbare än Lochte

16-åriga kinesiskan Shiwen Ye simmade rekordsnabbt när hon vann 400 meter medley på nya världsrekordtiden 4.28,43. Loppet fick enorm uppmärksamhet eftersom Ye slog amerikanen Ryan Lochte på sista 50 meterna (jämfört med Lochtes guldtid på samma distans).

Giganten Frankrike vann guld

De regerande världsmästarna och olympiamästarna Frankrike var skyhöga favoriter att försvara sitt OS-guld i handbollsfinalen mot Sverige. Men ett vilt kämpande Sverige gjorde det inte enkelt för fransmännen. Till slut vann Frankrike med 22-21 och Sverige fick inkassera sitt fjärde OS-silver på 20 år.

Spanien nära fälla Dream Team

USA:s basketlag var som vanligt en av de mest självklara guldkandidaterna före OS. Och under hela turneringen levererade NBA-stjärnorna. De började ofta lite trögt föl att sedan trampa på gasen och rinna ifrån poängmässigt i sina matcher.

I finalen såg däremot Spanien till att det aldrig blev något stort ryck. Spanjorerna var med i matchen nästan hela vägen till slutet och ledde till och med i mitten av matchen. Men trots allt. När slutforceringen kom hängde inte de rödgula med. USA vann med 107-100.

Åtta svenska medaljer

Det blev totalt åtta medaljer för den svenska truppen i London. Fredrik Lööf och Max Salminen vann guld i starbåt. Fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt, dubbeltrapskytten Håkan Dahlby och triatleten Lisa Nordén la beslag på varsin silvermedalj. Dessutom tog laserseglaren Rasmus Myrgren och brottarna Johan Eurén och Jimmy Lidberg brons.

Herrlandslaget i handboll skrällde sig fram till final mot Franrike. Men där blev det förlust. Svenskt silver.

Sverige tog även fem fjärdeplatser i OS genom Sarah Sjöström, simning, Lassi Karonen, rodd, Michel Tornéus, längdhopp, Sofia Paldanius, kanot och fälttävlanslaget.